Skriftleg spørsmål fra Erlend Larsen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:94 (2023-2024)
Innlevert: 11.10.2023
Sendt: 12.10.2023
Svart på: 19.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Tilleggssvar: 19.10.2023

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Kan helseministeren redegjøre for status for etablering av helikopterlandingsplasser ved våre sykehus og anslå når godkjente landingsplasser kommer på plass?

Grunngiving

Ifølge en artikkel i NRK kan redningshelikoptrene SAR Queen kun lande på sykehusene i Stokmarknes og Bodø. Ved pasienttransport med pasienter som er kritisk skadd eller alvorlig syke, velger enkelte flygere å bruke nødretten for å lande på ikke-godkjente landingsplasser. Andre flygere lar konsekvent være å lande på ikke-godkjente sykehus.
De første helikoptrene ble satt i drift på Sola 1. september 2020. Nå, tre år senere, er det kun to godkjente landingsplasser i tilknytning til sykehus. Etter planen skal alle 16 redningshelikoptrene av type SAR Queen være operative i løpet av neste år.
I budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet står det oppgitt på side 99:

«135,6 mill. kroner i redusert bevilgning til landingsplasser for redningshelikoptre.»

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Først må jeg få påpeke at det i budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet ble tilført 135,6 millioner i økt bevilgning til landingsplasser for redningshelikopter.
De nye redningshelikoptrene, SAR Queen, er et vesentlig løft for landets redningstjeneste og luftambulansekapasitet. SAR Queen vil bidra til raskere og bedre pasienttransport under nærmest alle slags værforhold. Når innfasingsarbeidet er gjennomført, vil beredskapen være vesentlig forbedret. De eldre redningshelikoptre, Sea King, landet ved de fleste av landets akuttsykesykehus, men det er kun et mindre antall som har landingsplasser tilpasset redningshelikopter på sykehuset. I mange tilfeller benyttes parkeringsplasser, idrettsbaner eller flyplasser i nærheten. Mottaksprosjektet for nytt redningshelikopter, NAWSARH, har etablert et delprosjekt for oppgradering og etablering av landingsplasser ved landets sykehus tilpasset SAR Queen.
De regionale helseforetakene har orientert meg om status i arbeidet med å tilpasse landingsplasser for SAR Queen i landets fire helseregioner.
I Helse Sør-Øst RHF er det prioritert å etablere to landingsplasser knyttet til Oslo universitetssykehus HF, ved henholdsvis Ullevål sykehus og Rikshospitalet. Dette er sykehus som har regional og nasjonal beredskap. Ved Rikshospitalet er arbeidet med etablering av landingsplass forsinket med om lag ett år. I mellomtiden vil pasienter bli behandlet på Ullevål sykehus. Ved Ullevål sykehus skal eksisterende landingsplass benyttes, men med noen tilpasninger. Det er gitt godkjenning fra Luftfartstilsynet for å lande med SAR Queen på Ullevål sykehus.
I Helse Vest RHF er status at Stavanger lufthavn benyttes for Stavanger universitetssjukehus HF inntil videre, i påvente av nytt sykehus. Ved Helse Stavanger HFs virksomhet i Egersund benyttes Egersund stadion eller Eigersund trafikkstasjon ved behov. Ved Helse Fonna HF benyttes Haugesund lufthavn for Haugesund sjukehus, ved Stord sjukehus benyttes Stord Lufthavn og ved Odda sjukehus benyttes asfaltert plass ved Odda trafikkstasjon. Ved Helse Bergen HF, Haukeland universitetssjukehus, benyttes helipad ved sykehuset, mens ved Voss sjukehus benyttes Voss flyplass. Ved Helse Førde HF, Førde sentralsjukehus, benyttes helipad ved sykehuset, ved Lærdal sjukehus benyttes asfaltert plass ved elva og ved Nordfjord sjukehus benyttes asfaltert plass ved gatekjøkken.
I Helse Midt-Norge RHF er status ved Helse Nord-Trøndelag HF at det ved Sykehuset Namsos ikke er landingsplass godkjent for SAR Queen. Ny landingsplass er planlagt og regulert. Namsos Lufthavn brukes i mellomtiden. Ved Sykehuset Levanger er landingsplass nylig godkjent av Luftfartstilsynet for landing med SAR Queen. Ved St. Olavs hospital HF er landingsplass dimensjonert for vekt av SAR Queen og har sivil godkjenning for helikoptertypen. I Helse Møre og Romsdal HF har Kristiansund sjukehus ikke godkjent landingsplass, men bruker flyplass ved behov. Det samme gjelder Molde sjukehus som ikke har godkjent landingsplass, men bruker flyplass ved behov. Nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal vil erstatter Molde og Kristiansund sykehus som akuttsykehus. Det forberedes for å kunne ta ned SAR Queen, og det tas sikte på å ha godkjenning når sykehuset tas i bruk våren 2025. Ålesund sjukehus har ikke godkjent landingsplass for SAR Queen. Det tas sikte på at nødvendige tiltak gjennomføres senest innen SAR Queen Florø tas i bruk. Ved Volda sjukehus er det ikke landingsplass for SAR Queen, men man bruker flyplass ved behov.
I Helse Nord RHF er status for Finnmarksykehuset HF at prosjektering av permanent ambulansehelikopterbase ved Kirkenes sykehus pågår. Tidspunkt for ferdigstillelse er ikke avklart per nå. SAR Queen lander på Kirkenes lufthavn Høybuktmoen. Det er foreløpig ikke planlagt at SAR Queen skal kunne lande ved sykehuset. Ved Hammerfest sykehus lander SAR Queen på Hammerfest lufthavn. Prosjektering av ny helikopterlandingsplass dimensjonert for SAR Queen pågår, men tidspunkt for ferdigstillelse er ikke avklart.
Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) HF, Tromsø, pågår det arbeid med sikringstiltak på eksisterende helikopterlandingsplass for å kunne lande med SAR Queen i kritiske tilfeller. Arbeidet forventes ferdigstilt høsten 2024. I andre tilfeller lander SAR Queen på Tromsø lufthavn Langnes. Det planlegges ny elevert helikopterplattform i tilknytning til utvidelse av eksisterende bygningsmasse ved UNN Tromsø, men dette ligger noen år frem i tid. Det er få bevegelser med SAR Queen til Harstad, men ved behov benyttes Stangnes helikopterbase. Det er også få bevegelser med SAR Queen til Narvik, men ved behov benyttes Harstad/Narvik lufthavn Evenes. Alternativ landingsplass i Narvik utredes.
Nordlandssykehuset HF, Bodø, er godkjent for landing med SAR Queen.
Nordlandssykehuset HF, Vesterålen, er også godkjent for landing med SAR Queen.
Det er få bevegelser med SAR Queen til Lofoten sykehus, men ved behov benyttes Leknes lufthavn.
Ved Helgelandssykehuset HF er det få bevegelser med SAR Queen til Mo i Rana sykehus, men ved behov benyttes Mo i Rana lufthavn Røssvoll. Alternativt benyttes landingsplass på Jernverkskaia. Det er også få bevegelser med SAR Queen til Mosjøen sykehus. Ved behov benyttes Mosjøen lufthavn. Det i tillegg få bevegelser med SAR Queen til Sandnessjøen sykehus, men ved behov benyttes Sandnessjøen lufthavn Stokka.
De regionale helseforetakene oppgir at de er gjort kjent med at Luftforsvaret mener at enkelte av landingsplassene ved sykehus ikke innehar godkjenning fra Luftfartstilsynet for SAR Queen. Militær luftfartsmyndighet mener at operasjoner med SAR Queen ved sivile landingsplasser ved norske sykehus, reguleres av sivilt regelverk med Luftfartstilsynet som myndighetsorgan. Luftoperativt inspektorat har anmodet om at Luftfartstilsynet iverksetter nødvendige prosesser mot den enkelte flyplasseier, med målsetting om å få nødvendige landingsplasser ved norske sykehus regulert for operasjoner med SAR Queen.
Jeg forventer at helseforetakene som har landingsplasser ved sykehus har en dialog med Luftfartstilsynet for å sikre at bruken av landingsplassene er i tråd med Luftfartstilsynets krav.

Tilleggssvar

Jeg viser til brev fra Stortingets president datert 12. oktober d.å., vedlagt spørsmål nr. 94 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Erlend Larsen, samt mitt svarbrev datert 19. oktober d.å.

I mitt nevnte svar opplyste jeg om at Helse Sør-Øst RHF hadde orientert meg om status for tilpasning av landingsplasser for redningshelikopter ved Oslo universitetssykehus HF. I denne orienteringen fremgikk det blant annet at det er gitt godkjenning fra Luftfartstilsynet for å lande med SAR Queen på Ullevål sykehus. Dessverre hadde jeg mottatt uriktige opplysninger om dette forholdet.

Jeg har 25. oktober d.å. mottatt korrigerende opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF. Oslo universitetssykehus HF har i brev datert 17. oktober 2023 søkt Luftfartstilsynet om konsesjon for landing av SAR Queen ved Ullevål sykehus, men per dags dato foreligger ikke en slik godkjenning.