Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:3042 (2022-2023)
Innlevert: 30.08.2023
Sendt: 30.08.2023
Svart på: 04.09.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Vil forsvarsministeren bidra til å sikre nasjonal og internasjonal beredskap ved at Kongsberg Aviation Maintenance Services på Rygge sikres god tilgang til fagutdannede, gjennom at forsvarssektoren vil være en positiv bidragsyter til etablering av en flyfaglinje i Moss?

Grunngiving

Kongsberg Aviation Maintenance Services har etablert et vedlikeholdsdepot for F135 – motorene til F35-jagerflyene – på Rygge flystasjon. De er avhengige av dyktige flymekanikere, og vi må bidra til at de får tilgang på den kompetansen de trenger.
Et tverrpolitisk Moss har i lengre tid jobbet for å få opprettet en flyfaglinje ved Malakoff VGS, kun et lite stykke unna basen på Rygge. En flyfaglinje er også løftet i et representantforslag om en utredning i fylkestinget i Viken.
Neste uke inviterer KAMS, Luftforsvaret og Mosseregionens næringsutvikling til et informasjonsmøte i sakens anledning.
Nylig så vi forsvarsministeren besøke flyfaglinja på Fosen. Her skal Forsvarssektoren bidra med et F-16 jagerfly og et DA-20 fly som undervisningsmateriell til flyfaglinjen. I tillegg har Forsvarsdepartementet bevilget 15 millioner kroner til innkjøp av undervisningsmateriell.
På regjeringens nettside sier ministeren at

«vi må skape samarbeidsløsninger på tvers av samfunnet for å sikre god nasjonal beredskap. Flyteknisk kompetanse er et eksempel på kompetanse som trengs for å ivareta samfunnskritiske funksjoner på både militær og sivil side.»

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Inntil nylig var det fire landslinjer for flyfag. De videregående skolene ved Sola, Skedsmo, Bardufoss og Bodø dekker behovet for flyteknisk kompetanse i henholdsvis Sør-Norge, Østlandet og Nord-Norge. Med den femte og siste flyfaglinjen, som nylig ble etablert på Fosen, er det nå også et tilbud i Midt-Norge. Sistnevnte har vært særlig viktig for forsvarssektoren da mye av Luftforsvarets aktivitet er basert i trøndelagsregionen. Landsdelslinjene dekker kompetansebehovet både regionalt og nasjonalt, ettersom tilbudet er åpent for elever fra hele landet. Opprettelsen av flyfaglinjen på Fosen, sammen med den økte satsning på flyfaglinjen i Bardufoss, vil gi bedre tilfang av flyteknisk kompetanse i hele landet. Videre utvikling av utdanningskapasiteten må vurderes i et helhetsperspektiv, slik at samfunnet oppnår en bærekraftig produksjon av flyfagskompetanse i fremtiden.
Regjeringen ser gjerne at samarbeid mellom Forsvaret og lokal og regional kompetanseproduksjon støttes av industrien og i samarbeid med våre allierte. Forsvaret har for eksempel gode erfaringer med kompetansesamarbeid mellom Luftforsvaret, Kongsberg Defence og Aerospace og Bardufoss videregående skole om utdanning av flyteknikere. Slike fleksible samarbeidsløsninger er viktige for å trygge norsk beredskap, og for å styrke Forsvarets evne til drift og vedlikehold av systemer og materiell. Regjeringen vurderer kontinuerlig hvordan nye samarbeidsformer kan møte Forsvarets kompetansebehov.
Videregående utdanning er et fylkeskommunalt ansvar, og det er Utdanningsdirektoratet som behandler eventuelle søknader om landslinjer. Forsvarssektoren kan bidra med materiell som skal avhendes til undervisningsformål, og vil behandle en eventuell søknad på ordinær måte.