Skriftleg spørsmål fra Peter Frølich (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2991 (2022-2023)
Innlevert: 24.08.2023
Sendt: 25.08.2023
Svart på: 04.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Peter Frølich (H)

Spørsmål

Peter Frølich (H): Kan statsråden gi en oversikt over alt av medisiner, medisinsk utstyr og annet utstyr som er relevant for donasjoner som er destruert mellom krigsutbruddet og dags dato, og vil statsråden eventuelt endre praksis slik at medisinsk utstyr som er etterspurt i Ukraina ikke destrueres?

Grunngiving

Det vises til Dokument nr. 15:2535 (2022-2023) der det fremkom at regjeringen endret praksis slik at politiet kan donere utstyr som har gått ut på dato. Dersom utstyr innenfor helse- og omsorgsministerens ansvarsområder som er etterspurt i Ukraina destrueres i Norge, kan det etter undertegnedes oppfatningen være fordelaktig med en ny vurdering av om dette er hensiktsmessig.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Norsk helsesektor bidrar med viktige donasjoner som avhjelper akutte behov i Ukraina.
Vår felles helsetjeneste har helt siden krigen startet gjort en formidabel innsats for å hjelpe Ukraina og ukrainske pasienter. Helsetjenesten viser evne og vilje til å bidra. Det er EUs ordning for sivil beredskap (UCPM) som er den primære kanalen for statlige sivile materielldonasjoner fra Norge til Ukraina, en ordning som har vist seg å være funksjonell for å koordinere sivile humanitære materielldonasjoner. Helsesektoren har så langt donert over 63 tonn med legemidler, i tillegg til betydelige mengder medisinsk utstyr, vaksiner, ambulanser og ambulansebusser.
Som følge av stort engasjement fra sykehus og andre helseaktører som ønsket å tilby bistand, ga Helse- og omsorgsdepartementet den 6. mars 2022 et oppdrag til Helsedirektoratet om å holde oversikt over tilbud fra helsesektoren som kunne vurderes i sammenheng med bistandsanmodninger fra Ukraina. Helsedirektoratet fikk også i oppdrag å opprette en egen e-postadresse for dette formålet. De regionale helseforetakene er oppfordret til å bruke e-postadressen for å melde inn informasjon om legemidler, medisinsk utstyr, personlig verneutstyr eller annet som de regionale helseforetakene eller helseforetakene ønsker å tilby Ukraina for donasjon.
I foretaksmøtet med de regionale helseforetakene den 13. juni 2023, ble det vedtatt at de regionale helseforetakene skal legge til rette for at ambulanser som skal fases ut av bruk i spesialisthelsetjenesten, og som er egnet for formålet, blir vurdert for donasjon til Ukraina. Dette gjelder foreløpig i 2023 og 2024. Det ble også vedtatt at Helse Sør-Øst RHF skal gi nødvendig bistand til å gjennomføre beslutninger om donasjoner og evt. annen støtte til Ukraina, herunder etablere et system for samlet innmelding og istandsetting av ambulanser i samarbeid med Helsedirektoratet.
Ukrainske myndigheter har kommunisert at det er ønskelig at legemidler som tilbys for donasjon har minimum fem måneders gjenværende holdbarhet når de tilbys. Dette for å sikre kvalitet, sikkerhet og effekt av legemidlene. Legemiddelregelverket anfører at det på grunn av krav til kvalitet, sikkerhet og effekt ved bruk av legemidler, ikke er tillatt med donasjon av legemidler som har utgått holdbarhetstid. Hvilke legemidler som sendes til kassering i Norge er informasjon som apotekkjedene og legemiddelgrossistene er i besittelse av. Kassering av legemidler gjennomføres av landets legemiddel-grossister i tråd med krav i legemiddellovgivningen og miljølovgivningen. For beredskapslageret av legemidler opprettet under pandemien er årlig ukurans på under 0,5 prosent av lagerverdien.
Medisinsk utstyr og annet utstyr som eventuelt er destruert ute i virksomhetene vil disse kunne ha oversikt over. For medisinsk utstyr gjelder også krav til holdbarhet som medfører at donasjon etter utgått holdbarhetstid i utgangspunktet ikke er tillatt for å sikre at utstyret har nødvendig sikkerhet og ytelse ved bruk.