Skriftleg spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2707 (2022-2023)
Innlevert: 29.06.2023
Sendt: 30.06.2023
Svart på: 06.07.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Mener statsråden at det er behov for å styrke RITS-beredskapen i Agder?

Grunngiving

Ifølge DSB har staten inngått avtale med syv brannvesen med særlig kompetanse og trening for bistand til skip for å yte bistand til skip ved ulykker til sjøs (RITS – redningsinnsats til sjøs). Dette er Oslo brann og redningsetat, Larvik Brannvesen, Brannvesenets Sør-Rogaland IKS, Bergen Brannvesen, Ålesund brannvesen, Salten Brann IKS og Tromsø brann- og redning.
Onsdag 28. juni begynte en bobil å brenne på danskebåten utenfor Kristiansand. Det var 591 personer om bord. Heldigvis ble brannen relativt raskt slukket. Gitt at skipsleia utenfor Agder er en av Norges mest trafikkerte områder og at antall anløp fra ferger og cruiseskip har økt i de siste årene, ber jeg om statsrådens vurdering av om beredskapen er tilstrekkelig tilpasset dagens situasjon.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det har skjedd mye positivt de siste årene når det gjelder krav til brannsikkerhet på passasjerskip, og brannsikkerheten på skip generelt er styrket.
For skip i rom sjø med brann om bord, vil det ta tid før brannressurser fra land vil nå frem. Mannskap på slike skip må selv være i stand til å slokke branner på en effektiv måte, og hjelpen fra land må betraktes som en ekstra ressurs i tillegg til egen beredskap.
RITS-beredskapen ble sist endret i 2010 og omfatter nå en særskilt avtale med syv brann- og redningsvesen. Brann- og redningsvesenet i Stavanger erstattet i 2010 Kristiansand. Brannberedskapen i Oslofjordområdet er vurdert som god, hvor tre brann- og redningsvesen har kompetanse og utstyr til å kunne yte særskilt innsats ved skipsbranner. Denne beredskapen vil ytterligere kunne forsterkes gjennom den generelle plikten som ethvert brannvesen har til å yte innsats i brann- og andre ulykkessituasjoner.
Departementet har nylig fått overlevert rapporten «Fremtidens brann- og redningsvesen. Helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet», og følger opp forslagene fra arbeidsgruppen. Det vil i denne oppfølgingen også være naturlig å se på RITS-beredskapen, og om denne fungerer godt nok. Oppfølgingen planlegges presentert for Stortinget gjennom en egen stortingsmelding.