Skriftleg spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:2698 (2022-2023)
Innlevert: 29.06.2023
Sendt: 29.06.2023
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Svart på: 05.07.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Arbeidsmanden skriver 28. juni at vektere på Kjevik lufthavn må jobbe 150 timer ubetalt. Av reportasjen framgår det at statsministeren var gjest på landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet i april der dette ble tatt opp, og han skal ha lovet å ta saken videre.
Hvordan har statsministeren konkret fulgt opp denne saken, hva mener han om at flyplassvektere på Kjevik ikke får lønn under opplæring, og hva vil han gjøre for å sikre at firmaer som arbeider på kontrakt for det offentlige, lønner sine ansatte også under opplæring?

Grunngiving

Kilde:
https://frifagbevegelse.no/arbeidsmanden/flyplassvektere-jobbet-150-timer-uten-lonn-6.158.970406.808d4f98cd

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Det vises til spørsmål fra representanten Geir Jørgensen til statsministeren som han har bedt meg svare på.
I samsvar med den norske arbeidslivsmodellen er det partene i arbeidslivet som i all hovedsak står for lønnsdannelsen. Regulering av lønn skjer derfor i hovedsak gjennom tariffavtaler og i individuelle avtaler.
Jeg er gjort kjent med saken som er utgangspunkt for spørsmålet fra representanten. Slik jeg har forstått det, er det en pågående prosess mellom partene i den aktuelle tariffavtalen. Det konkrete tvistespørsmålet bør behandles etter de prosedyrer som partene har avtalt seg imellom for å behandle slike saker. Jeg finner det derfor ikke riktig å kommentere den konkrete saken nå.
For regjeringen er det en prioritert oppgave å legge til rette for et arbeidsliv med høy utbredelse av tariffavtaler, et regelverk som sikrer trygge arbeidsforhold, faste og hele stillinger og som bygger opp under gode ordninger for rekruttering av faglært arbeidskraft.
Som en del av oppfølgingen av handlingsplanen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er det satt i gang en kartlegging av omfang og bruk av ulike former for ubetalt arbeid. Det foreligger lite kunnskap om dette, og vi vil derfor finne ut mer om hvor i arbeidslivet slike typer stillinger benyttes. Det er behov for å se på hvilke konsekvenser dette har for de arbeidstakerne dette gjelder, og om slik bruk av ubetalt arbeid primært representerer en erstatning for bruk av betalt arbeidskraft. Kartleggingen gjennomføres i løpet av inneværende år, og ut fra blant annet resultatene fra denne er det aktuelt å vurdere behovet for tiltak.
Offentlige virksomheter har et særlig ansvar for at ansatte hos sine leverandører og eventuelle underleverandører har lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med gjeldende regelverk. Dette skal inngå i kontraktene og følges opp av de offentlige oppdragsgiverne. Som en del av Norgesmodellen arbeider regjeringen med tiltak for å styrke regelverket og gjøre det lettere for de offentlige oppdragsgiverne å gjennomføre sine kontrollplikter.
Jeg vil også legge til at det hviler en særlig forpliktelse på offentlige aktører til å forhindre at det forekommer utnyttelse av arbeidstakere eller former for sosial dumping innenfor sine ansvarsområder. Offentlige oppdragsgivere må bidra til et trygt og seriøst arbeidsliv med ordnede lønns- og arbeidsvilkår for alle som utfører oppdrag for dem.