Skriftleg spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2678 (2022-2023)
Innlevert: 27.06.2023
Sendt: 28.06.2023
Svart på: 06.07.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): På nrk.no kunne vi den 21. juni lese om en kvinne som forteller om store utfordringer med å kombinere familieliv og jobben som fisker. Kravet om at friskere må hente opp fangsten sin hver dag, gir utfordringer dersom hun må være hjemme med sykt barn. Hvis ikke kravet tilfredsstilles kan fiskeren bøtelegges. Det er heller ikke mulig å la andre ta opp fangsten.
Vil statsråden ta initiativ til å tilpasse regelverket, slik at det blir lettere å kombinere arbeidet som fisker med å være forelder?

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: En god balanse mellom familieliv, fritid og jobb er viktig, og jeg tror situasjonen som ble beskrevet på nrk.no – av å virkelig kjenne på tidspress og ha kniven på strupen på jobb for å få hverdagen til å gå opp – er en problemstilling mange familier kan kjenne seg igjen i. Særlig vil dette kunne bli satt på spissen for foreldre som er selvstendig næringsdrivende eller ikke har en kontorjobb fra 8-16.
Det er en selvfølge at vi skal legge til rette for yrkesutøvelse og familieliv. Fiskeriregelverket skal ikke legge unødige hindringer i veien for dette, verken for menn eller kvinner. Vi må også sørge for at vi har en enhetlig praksis i håndteringen av uforutsette hendelser, som for eksempel syke barn, egen sykdom eller andre viktige personlige forhold. Dersom det er utfordringer her, er dette naturligvis noe forvaltningen vil se nærmere på.
I saken på nrk.no som problematiserer familieliv og fiskeryrket, er det trukket frem elementer i fiskeriregelverket som oppleves som hindringer for å få hverdagen til å gå opp. Plikten til å røkte redskap daglig og samtidighetsprinsippet som stiller krav til tilstedeværelse ved landing til fangsten er veid og landingsseddel utfylt er særskilt nevnt. Begge disse bestemmelsene er grunnleggende, og skal hver for seg og sammen bidra til å sikre bærekraftig høsting av ressursene og etterrettelighet i og kontroll med ressursuttaket.
Kravet til røkting i høstingsforskriften krever bl.a. at garn, teiner, ruser og line skal røktes hver uke, med mindre annet er bestemt (for enkelte arter og redskap er det for eksempel plikt til hyppigere røkting). Det er riktig at brudd på reglene kan medføre straffeansvar i form av bøter eller fengsel. Men, Fiskeridirektoratet har opplyst at regelverket ikke legger opp til en søknads- eller saksbehandlingsprosess dersom det er behov for å fravike disse bestemmelsene. Henvendelser om uforutsette hendelser håndteres normalt raskt, og Fiskeridirektoratet vil foreta en konkret vurdering om det foreligger en nødrettslignende situasjon. Direktoratet har opplyst at det vil inngå i vurderingen hvilke muligheter den enkelte har for å få bistand til å røkte, og Fiskeridirektoratet vil også kunne være behjelpelig med å finne løsninger.
I landingsforskriften er det nedfelt et prinsipp om samtidighet, som stiller krav til at fisker må være til stede på mottaksstedet til hele fangsten er veid, og seddelen er ferdig utfylt og signert av begge parter. Prinsippet er grunnleggende i norsk ressursforvaltning og har til hensikt å ivareta ulike hensyn: Fiskers tilstedeværelse øker sannsynligheten for en riktig kvoteavregning og at fisker får betalt for leveringen. Prinsippet ivaretar også kontrollhensyn ved at både fisker og representant fra mottak er til stede samtidig. Kontroll av landingen vil ikke la seg gjennomføre uten at både fisker og kjøper er på mottaksstedet.
I særlige tilfeller kan det gis unntak fra samtidighetsprinsippet, men dette vil den enkelte måtte søke om. Saken vil deretter gjennomgå alminnelig saksbehandling. På dette punkt vil jeg også nevne at næringen selv kan vurdere om det er rom for å gjøre tilpasninger, for eksempel ved å gi forrang til fiskere som må hente i barnehagen.
Jeg er svært klar over at fiskeryrket på ingen måte er en jobb med regulert arbeidstid, men at arbeidsmengde og arbeidstid vil svinge i takt med vær og vind og sesong. Vi må derfor være løsningsorienterte og håndtere uforutsette hendelser på en hensiktsmessig måte, slik at yrkesliv og familieliv kan la seg kombinere best mulig.