Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2610 (2022-2023)
Innlevert: 21.06.2023
Sendt: 21.06.2023
Svart på: 28.06.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva vil 0,25 pst. ABE-kutt utgjøre for NAV i 2. halvår 2023, og er det realistisk å gjennomføre et slikt nedtrekk i budsjettet med kort varsel?

Grunngiving

Solberg-regjeringen har gjennom flere år redusert bevilgningene til offentlig sektor gjennom den såkalte ABE-reformen. Høyre foreslår et ABE-kutt på 0,25 % i sitt alternative reviderte nasjonalbudsjett. Ønsker statsrådens vurdering av konsekvensene for NAV med et slikt nedtrekk.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: I mitt svar legger jeg til grunn at spørsmålet gjelder NAV sitt driftsbudsjett på kapittel 605 Arbeids- og velferdsetaten, post 01 Driftsutgifter.
Et kutt på 0,25 prosent i 2. halvår 2023 ville innebære en reduksjon på Arbeids- og velferdsetatens driftsbudsjett på om lag 32 millioner kroner. Et slikt kutt ville vært svært utfordrende å gjennomføre midt i året. Arbeids- og velferdsetaten har bl.a. forpliktende kostnader knyttet til eiendom og digitale løsninger. Kuttet måtte derfor ha blitt tatt ut i en reduksjon i antall ansatte i etaten, men med tanke på bl.a. arbeidskontrakter ville også dette vært krevende å gjennomføre.
En reduksjon på 32 mill. kroner tilsvarer rundt 35 årsverk innenfor et helt budsjettår. For å oppnå en slik innsparingseffekt kun i 2. halvår, ville det innebære om lag 70 færre årsverk i etaten. Dette ville ha påvirket etatens samlede kapasitet til å løse sine oppgaver. I ytterste konsekvens vil det kunne medføre at saksbehandlere vil få mindre tid til kontakt med bruker, økte saksbehandlingstider og økt ventetid ved NAV Kontaktsenter. I tillegg vil utviklingen av nye digitale løsninger og vedlikehold av eksisterende løsninger kunne bli skjøvet ut i tid.
Det er betydelige forventninger til Arbeids- og velferdsetaten knyttet til gjennomføring av pålagte oppgaver og økt aktivitet på flere områder, noe som legger press på organisasjonen. Jeg viser til at det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2023 ble vedtatt å øke etatens driftsbudsjett for å dekke ressursbehov knyttet til blant annet utviklingskostnader og arbeid som følge av regelverksendringer. Etaten møter stadig slike endringer og utviklingsbehov som krever ressurser.