Skriftleg spørsmål fra Peter Frølich (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2536 (2022-2023)
Innlevert: 13.06.2023
Sendt: 14.06.2023
Svart på: 20.06.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Peter Frølich (H)

Spørsmål

Peter Frølich (H): Hva konkret har statsråden gjort for å følge opp praksisen etter at statsråden i Stortinget 25.04.2023 uttalte at hun måtte komme tilbake til saken, og det bes også opplyst om når eventuelle undersøkelser og/eller grep ble iverksatt?

Grunngiving

Det vises til oppslag i Nettavisen 08.06.23 om at “Norge brenner utstyr som etterlyses i Ukraina”. Av artikkelen fremkommer det at brukbart sikkerhetsutstyr fra norsk politi, destrueres i norske forbrenningsovner fremfor å sendes til Ukraina.
Det vises videre til debatten i Stortinget vedr. Innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i sak om regjeringens håndtering av krigen i Ukraina. Under debatten tok undertegnede opp problemstillingen om at flere ansatte i politiet selv hadde tatt initiativ til å samle inn relevant utstyr, men at de fikk beskjed om at bl.a. hjelmer, kevlarvester og eksplosivsikre drakter ikke kunne sendes til Ukraina fordi de skulle destrueres. På spørsmål om statsråden kjente til omfanget av denne praksisen, opplyste statsråden i debatten 25.04.2023 at “Det må jeg få komme tilbake til når det er et så konkret spørsmål”. Undertegnede kan ikke se å ha mottatt en tilbakemelding om saken.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er allerede donert skuddsikre vester fra politiet til Ukraina, noe jeg opplyste Kontroll- og konstitusjonskomiteen om i oktober 2022. Vestene ble donert mai 2022. Disse vestene var ikke gått ut på dato, og av den grunn kunne de bli donert uten opphold. Politidirektoratets (POD) innledende vurdering i 2022, var at det ikke var anbefalt å donere vester som var utgått på dato. Jeg viser til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 2211 fra Stortingsrepresentant Erlend Larsen i juni 2022. På bakgrunn av økt kunnskap og større bevissthet på utviklingen i Ukraina har POD nå gjort nye vurderinger, der de har konkludert med å åpne for at vester og annet sikkerhetsutstyr som har gått ut på dato kan doneres.
På bakgrunn av dette er det allerede gjort en rekke konkrete tiltak for å sikre at ikke flere skuddsikre vester blir destruert. POD har stanset destruksjon av skuddsikre vester i alle politidistrikt og i særorgan. Videre prosess vil følges opp i tiden som kommer, inntil nye rutiner er på plass. Det er også etablert kontaktpunkt mot DSB, som kontaktpunktet i Norge for UCPM, for å koordinere en eventuell oversendelse til Ukraina. Egne rutiner for innsamling fra politidistriktene vil også snarlig bli etablert. Jeg har også bedt om en oversikt over hva politiet har fått destruert av sikkerhetsutstyr i perioden fra krigsutbrudd til i dag. Etter det Forsvaret kan opplyse er det om lag 900 hjelmer og 250 vester som har blitt destruert i perioden.
De nye vurderingene som er gjort, baserer seg på at justissektoren forløpende har fått og får henvendelser fra flere hold med forslag til donasjon og bidrag til Ukraina, noe som har resultert i en løpende diskusjon om hva som kan doneres og ikke. I forlengelsen av disse diskusjonene har det vært naturlig å se nærmere på de vurderingene som ble gjort tidligere. Skuddbeskyttende verneutstyr som ikke lenger var godkjent ble tidligere vurdert til å kunne sette Ukrainske liv i fare, da det potensielt ikke fungerer etter hensikten. Vi ser likevel at ukrainske myndigheter, i mangelen av noe bedre, kan benytte dette utstyret selv om det ikke lengre er godkjent for bruk hos norsk politi.
Det er viktig å understreke at selv om det åpnes opp for donasjon, er det fortsatt nødvendig å vurdere risikoen ved å ta dette materiellet i bruk. Dette er noe vi vil informere ukrainske myndigheter om i oversendelsen, slik at de kan gjøre denne risikovurderingen. I tillegg er det viktig at mottaker og bruker av vernevestene informeres før bruk, slik at mottaker selv er bevisst at det kan innebære risiko. Det vil legges ved informasjon om utløpsdato og produktbeskrivelse i en eventuell oversendelse av tilbud om donasjon slik at ukrainske myndigheter kan vurdere og beslutte om de ønsker å ta imot utstyret eller ikke.
Skuddsikre vester er underlagt lisensplikt med hjemmel i eksportkontrolloven, noe som gjør at eksport av slike typer donasjoner, krever godkjenning av Utenriksdepartementet som har det konstitusjonelle ansvaret for eksportkontroll. Jeg legger til grunn at dette ikke vil forhindre fremtidige donasjoner av skuddsikre vester, selv om de er utgått på dato.