Skriftleg spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2055 (2022-2023)
Innlevert: 26.04.2023
Sendt: 26.04.2023
Svart på: 04.05.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Som del av svar på skriftlig spørsmål 18. jan. skriver statsråden: "Mitt inntrykk fra dialog med bedrifter og aktører i kraftbransjen er at det er betydelig interesse for de nye fastprisavtalene, med mange bedrifter som tar kontakt med strømleverandørene for å få pristilbud og som ønsker å vite mer om avtalene."
Hva har denne betydelige interessen ført til rent konkret, i antall signerte fastprisavtaler?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg legger til grunn at representanten ber om svar på hvor mange bedrifter som har tegnet standard fastprisavtaler på strøm under det nye kontraktsunntaket i grunnrenteskatten for vannkraft, som regjeringen fremmet forslag om i statsbudsjettet for 2023.
Fastprisavtaler under det nye kontraktsunntaket er forretningsmessige avtaler mellom den enkelte strømleverandør og bedrift. Strømleverandørene publiserer ikke løpende offentlig statistikk på antall solgte avtaler, og er ikke forpliktet til å løpende rapportere antall solgte avtaler til regjeringen.
Som det fremgår av mitt svar av 18. april 2023 på spørsmål nr. 1897 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen, har Nærings- og fiskeridepartementet nylig vært i kontakt med strømleverandører, og ble i den forbindelse opplyst om at Fjordkraft, Lyse Energi, Fortum og Helgeland Kraft samlet hadde solgt om lag 370 standard fastpriskontrakter. Jeg tar forbehold om at antallet solgte kontrakter kan ha økt siden nevnte kontakt med strømleverandørene, og viser også til at strømleverandørene til dels har ulike salgsperioder og at flere strømleverandører enn de ovennevnte tilbyr disse avtalene.
Som jeg fremhever i mitt svar på spørsmål nr. 1897 til skriftlig besvarelse, skal vi være varsomme med å evaluere det nye kontraktsunntaket i lys av antallet solgte avtaler på nåværende tidspunkt. Faktum er at vi med det nye kontraktsunntaket i grunnrenteskatten for vannkraft har lagt til rette for et bedre tilbud av fastprisavtaler enn det bedrifter tidligere hadde. Dette er bra for bedrifter som ønsker mer forutsigbarhet rundt sine strømkostnader.
Markedet for fastprisavtalene har vært og er fortsatt i en positiv utvikling, og vi må gi det tid for å modnes og videreutvikles før vi evaluerer tiltaket. I kraftbransjen arbeides det med å tilby mer fleksible avtaler som kan treffe ulike typer bedrifter bedre. Nylig har blant annet en aktør begynt å tilby timesprofilerte fastpriskontrakter hvor avtalt volumuttak kan tilpasses gjennom døgnet, f.eks. ved at storparten av avtalt uttak legges til timer mellom kl. 8 og 16 på hverdager. Prisene på fastpriskontrakter som tilbys til sluttbrukere i Sør-Norge ligger stort sett under 80 øre per kilowattime uavhengig av om det er snakk om timesprofilerte kontrakter, månedsprofilerte kontrakter eller kontrakter med flatt volum, og uavhengig av kontraktslengde. Mange kontrakter ligger ned mot eller under 70 øre per kilowattime i kontraktspris.
Jeg treffer små og store bedrifter hver uke, og mitt inntrykk fra dialogen med disse og aktører i kraftbransjen er fortsatt at det er betydelig interesse for de nye fastprisavtalene. Å inngå fastpriskontrakter kan være en vesentlig beslutning for bedriftene, og det er naturlig at de vurderer dette nøye før de ev. bestemmer seg for å tegne kontrakter.