Skriftleg spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2014 (2022-2023)
Innlevert: 21.04.2023
Sendt: 21.04.2023
Svart på: 26.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Vil statsråden gjenta anmodningen til kommunene om å følge opp rundskrivet fra Helse- og omsorgsdepartementet om BPA?

Grunngiving

I brev av februar 2017 fra Helse- og omsorgsdepartementet ved daværende statsråd Bent Høie til landets ordførere, presiseres det at kommunene skal forholde seg til rundskriv 1-912015 fra Helse- og omsorgsdepartementet når søknader om BPA behandles. Rundskrivet slår fast kommunene har en plikt til å ha et tilbud om BPA, også til brukere som faller utenfor rettigheten til BPA, jf. helse- og omsorgstjenesteloven 5 3-8.
Blindeforbundet opplyser at de nå mottar en rekke henvendelser der kommuner avslår søknad om BPA med begrunnelse at brukeren har behov for mindre enn 25 timer pr. uke. Det er også mange tilfeller der brukere som allerede har fått innvilget BPA, får beskjed om at tjenesten er avviklet med en lignende begrunnelse.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I tråd med helse- og omsorgstjenesteloven, skal kommunen har tilbud om personlig assistanse i form av praktisk bistand og opplæring, organisert som BPA. Ansvaret for BPA ligger til kommunene, og staten sørger for økonomiske rammer for oppgaveløsningen over kommunerammen. Kommuneøkonomien er styrket under denne regjeringen.
Det er ikke juridiske forhold som hindrer kommunene i å tilby BPA også ved lavere timetall. Retten til BPA oppstår imidlertid først ved et gitt timetall. Alle brukere av helse -og omsorgs-tjenester har rettigheter som tilsier en individuell vurdering av hjelpebehov uavhengig av hvilken kommune de bor i. Det er kommunene som avgjør hvordan tjenestetilbudet skal organiseres, men alle brukere har rett på nødvendig og forsvarlige helse- og omsorgstjenester.
Det er kommunene som må svare for sine vedtak vedrørende BPA. Så er jeg kjent med ulik praksis i kommunene hva gjelder BPA og vurderer hvordan BPA kan forbedres og videre-utvikles, herunder hvordan NOU 2021:11 «Selvstyrt er velstyrt» skal følges opp. Dette er et komplekst og omfattende arbeid, som må koordineres og tilpasses arbeidet i flere andre departementer. Det krever en god prosess og involvering.
Jeg har på denne bakgrunn ikke planer om å presisere overfor kommunene at de må forholde seg til rundskriv om BPA slik representanten spør om, men BPA vil på egnet måte være tema i min dialog med kommuner og KS.