Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1941 (2022-2023)
Innlevert: 13.04.2023
Sendt: 13.04.2023
Svart på: 20.04.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hva er status på arbeidet med bioprospekteringsforskriften?

Grunngiving

På regjeringens side står følgende:

«Forskrift om uttak og utnytting av genetisk materiale (bioprospekteringsforskriften) Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet har utarbeidet forslag til forskrift om uttak og utnytting av genetisk materiale (bioprospekteringsforskriften).
Formålet med forskriften er å ivareta fellesskapets interesser i norsk genetisk materiale. Forskriften skal sikre ivaretakelse av naturen med dens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold, stimulere til forskning og næringsutvikling, samt medvirke til hensiktsmessig fordeling av fordeler ved utnytting av genetisk materiale. Forskriften skal støtte opp under formålet i artikkel 1 i konvensjonen om biologisk mangfold og i Nagoya-protokollen.
Forskriften gjelder uttak fra naturen og utlevering fra offentlig samling med det formål å utnytte det genetiske materialet. Forskriften er varslet i Ny vekst, stolt historie (regjeringens havstrategi) og Kjente ressurser – uante muligheter (regjeringens bioøkonomistrategi).
Et forslag til bioprospekteringsforskrift var på høring i 2012/2013. Forslaget som nå sendes på høring skiller seg fra forrige forslag bl.a. når det gjelder regulering av fordelsdeling og rapporterings- og kontrollrutiner. Det er også gjort justeringer i forslag til formålsbestemmelse, og det foreslås enklere søknadsprosedyrer for aktører som foretar gjentagende uttak direkte fra naturen.»

Fristen for høringsinnspill var 3.oktober 2017.
Nagoya-protokollen ble vedtatt i Nagoya i Japan den 29. oktober 2010. Formålet med protokollen er å regulere tilgangen til biologiske ressurser, og å bidra til en rettferdig fordeling av gevinster knyttet til utnyttelsen av slike ressurser. Norge undertegnet protokollen i 2011, og i oktober 2014 trådte den i kraft. Men vi vi mangler forskrifter.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Havressursloven og naturmangfoldloven gir hjemmel for å lage forskrift om uttak og utnytting av genetisk materiale som kan gjelde både på land og i sjø. Utgangspunktet er at genetisk materiale fra naturen tilhører fellesskapet og skal utnyttes til mest mulig gagn for miljø og mennesker i både nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Det er videre også blant annet vektlagt at urfolks og lokalbefolkningers interesser ivaretas.
Utviklingen internasjonalt på bruk av genressurser og digital gensekvensinformasjon (Naturens databank) går nå i retning av multilaterale fellesskapsløsninger. Regjeringen vil avvente utviklingen internasjonalt før den tar nærmere stilling til behovet for å lage en norsk forskrift på området.