Skriftleg spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1893 (2022-2023)
Innlevert: 31.03.2023
Sendt: 11.04.2023
Svart på: 18.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Mandatet for anbudspiloten for PCSK9-hemmere er å sikre at reduserte priser for de kolesterolsenkende legemidlene skal gi flere pasienter refusjon for legemidlene innenfor det samme budsjettet. Piloten skal gjennomføres i hele 2023. Legemiddelverket skal imidlertid levere evalueringen av piloten allerede 15. april.
Hvordan kan man evaluere piloten lenge før pilotperioden er ferdig, og når man ikke har mulighet til å vurdere om de rette pasientene i henhold til mandatet faktisk fikk den?

Grunngiving

Regjeringen planlegger å innføre priskonkurranse gjennom anbud for legemidler som pasienter får dekket av folketrygden. Anbud testes for tiden i en pilot for kolesterolsenkende legemidler av typen PCSK9-hemmere. Denne piloten har til hensikt å øke antall pasienter som kan få behandlingen refundert av staten. Anbud vil som regel føre til lavere priser. Dermed kan staten bruke samme sum i kroner som før, men likevel sørge for at flere pasienter får behandlingen refundert.
I Statsbudsjettet 2023 (post 2751/70) heter det:

«Fra 2022 gjennomføres en pilot på anbud på en gruppe kolesterolsenkende legemidler (PCSK9-hemmere). Anbudskonkurransen ble lyst ut sommeren 2022, med sikte på kontraktinngåelse fra januar 2023. Anbudet åpner for at flere pasienter kan få refundert behandling med disse legemidlene enn det som er tilfellet i dag. En spesialist- og brukergruppe oppnevnt av Legemiddelverket har gitt innspill på hvordan anbudet bør gjennomføres. Gruppen består av en rekke klinikere med bred erfaring. Piloten skal evalueres, og anbud som ev. varig ordning på blåreseptområdet vil ikke innføres uten Stortingets tilslutning».

Legeforeningen og flere pasientorganisasjoner sendte inn høringssvar hvor de viser bekymring for forslaget. Det påpekes spesielt at anbud kan føre til at pasienter ikke får individuelt tilpasset behandling, at legene får en redusert verktøykasse og mister handlingsrom, og bekymring for at pasienter kan komme til å måtte bytte behandling fra den medisinen de vanligvis bruker og er trygg på. Dette kan føre til økte bivirkninger og misforståelser rundt behandlingen som kan gi dårligere behandlingskvalitet.
Anbudspiloten hadde oppstart 1. jan 2023, og skal vare i 12 måneder. Likevel skal Legemiddelverket levere en evaluering 15. april 2023. Det er kun prosessen knyttet til selve gjennomføringen som blir evaluert, og ikke hvorvidt piloten faktisk har åpnet for tilgang til flere pasienter, som var målet.
Dersom en pilot skal videreføres til en permanent ordning, for andre sykdomsområder, krever dette en evaluering som ikke bare ser på selve gjennomføringen knyttet til prosess, men som undersøker om man oppnådde ønsket effekt i form av økt tilgang for pasientene, om pasientsikkerheten ble ivaretatt og om det kliniske fagmiljøet fant anbudet forsvarlig.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Hensikten med piloten er å teste ut om konkurransemekanismer som anbud er et egnet virkemiddel for legemidler finansiert av folketrygden, i arbeidet med å fremme de legemiddelpolitiske målene om pris og tilgang som Stortinget gav sin tilslutning til i 2016.
Det er Stortinget som vil beslutte om anbud eventuelt skal innføres som en permanent ordning. Jeg har derfor gitt Legemiddelverket i oppdrag å evaluere piloten, og å utarbeide forslag til fremtidig innretning av ordningen.
Resultatene av anbudspiloten ble offentliggjort i november i 2022. Som følge av mottatte tilbud, er det gitt tilgang til PCSK9-hemmere på blåresept til en utvidet pasientgruppe. Det innebærer at pasienter med lavere kolesterolnivåer, men med forhøyet risiko for hjertekarsykdom, nå oppfyller vilkårene for å få legemidlene på blå resept. De nye betingelsene for blåresept trådte i kraft 1. januar 2023.
Legemiddelverket har innhentet faktiske tall fra første kvartal 2023 som viser at bruken av PCSK9-hemmere innen blåreseptordningen utvikler seg som forventet. I 2023 er det beregnet at mellom 1 000 og 2 000 nye pasienter vil få behandling med PCSK9-hemmere. Folketrygdens utgifter til PCSK9-hemmere i 2023 forventes å holde seg omtrent på samme nivå som i 2022 til tross for økt tilgang og at flere pasienter behandles.
Legemiddelverket evaluerer nå forberedelse, gjennomføring og oppfølging av anbudet. Dette vil gi viktig kunnskap om eventuelle læringspunkter.
Anbudspiloten er forankret i det kliniske fagmiljøet i Norge. En egen spesialist- og brukergruppe står bak beslutningen om hvilke legemidler som skulle inngå i anbudet og hvordan anbudet skulle gjennomføres innenfor trygge vitenskapelige, kliniske og praktiske rammer for pasienter og leger. Spesialist- og brukergruppen var også med på godkjenning av resultatet av anbudet. Gruppen har blant annet bestått av spesialister fra Norsk cardiologisk selskap (fagmedisinsk forening i Legeforeningen), Norsk forening for allmennmedisin (fagmedisinsk forening i Legeforeningen) og Lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus, samt to brukerrepresentanter som representerer Familiær hyperkolesterolemi Norge og representant for brukerutvalget i Helse Sør-Øst RHF.
Når det gjelder PCSK9-hemmerne, er de samme legemidlene som i 2022 fortsatt tilgjengelig på blåresept. Ingen pasienter som allerede står på behandling må bytte legemiddel som følge av anbudet. For nye pasienter skal legen først vurdere forskrivning av anbudsvinner, men dersom ikke anbudsvinner kan benyttes – kan legen søke om individuell stønad på vegne av pasienten på samme måte som tidligere.