Skriftleg spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1039 (2022-2023)
Innlevert: 17.01.2023
Sendt: 17.01.2023
Svart på: 26.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil regjeringen allerede nå gi signal om at de som er i Norge på bakgrunn av midlertidig kollektiv beskyttelse vil få fornyet beskyttelsen, og vil regjeringen gjøre vedtaket gjeldende for alle uten å måtte levere søknad om forlengelse av vedtaket?

Grunngiving

Ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse ble innført som svar på det store antallet flyktninger fra Russlands invasjon av Ukraina, og omfatter ukrainske statsborgere som har flyktet fra Ukraina etter 24. februar 2022. I tillegg omfattes tredjelandsborgere og statsløse som har hatt internasjonal eller nasjonal beskyttelse i Ukraina, samt tredjelandsborgere som er nær familie til de nevnte gruppene.
En tillatelse om midlertidig kollektiv beskyttelse gjelder fra det tidspunkt UDI fatter vedtak i den konkrete sak, og gis for ett år. Under midlertidig kollektiv beskyttelse får personene lov til å bo og arbeide i Norge, men tillatelsen danner ikke grunnlag for permanent opphold. Tillatelsen kan fornyes eller forlenges i inntil tre år.
Det nærmer seg tidspunktet der de første vedtakene ble fattet, noe som betyr at mange flyktninger snart kommer til å trenge vedtak om forlengelse. Dersom ikke situasjonen i Ukraina endrer seg dramatisk til Ukrainas favør om kort tid, vil dette kunne medføre stor usikkerhet for mange flyktninger i Norge og et stort byråkratisk arbeid.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er opptatt av at alle som har fått midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge, i god tid før de første tillatelsene utløper i mars, skal få informasjon om hvilke ordninger som vil gjelde videre. Justis- og beredskapsdepartementet iverksetter derfor i disse dager en endring i utlendingsforskriften som innebærer at fordrevne fra Ukraina med midlertidig kollektiv beskyttelse vil få rett til forlenget tillatelse i ett år fra førstegangstillatelsens utløp. Tillatelsene vil bli automatisk forlenget, og de som omfattes trenger ikke å søke om slik forlengelse. Utlendingsdirektoratet (UDI) og politiet vil også fornye utløpte oppholdskort, slik at lovlig opphold fortsatt kan dokumenteres.
Det vil være noen mindre unntak fra denne retten, bl.a. for personer som også har en tillatelse på annet grunnlag i Norge (f.eks. arbeidstillatelse eller familieinnvandring) og i saker der det er grunnlag for tilbakekall av førstegangstillatelsen (f.eks. fordi det er oppgitt uriktig identitet).
UDI vil legge ut informasjon om retten til forlengelse og prosedyrene rundt dette på sine hjemmesider.