Skriftleg spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1020 (2022-2023)
Innlevert: 16.01.2023
Sendt: 16.01.2023
Svart på: 23.01.2023 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Kan statsråden gi en oppdatering på om regjeringen vil opprette et sektorvist responsmiljø for maritim sektor, og eventuelt når statsråden ser for seg å treffe en beslutning?

Grunngiving

Viser til spørsmålet i Dokument nr. 15:2757 (2021-2022). Spørsmålsstiller viser til at regjeringen i Meld. St. 9 (2022-2023) beskriver sektorvise responsmiljøer som et «viktig tiltak for å sikre deling av informasjon og støtte til håndtering av digitale angrep», og at evalueringen av ordningen viser at ordningen har «gitt et mer samlet sikkerhetsmiljø i Norge». Spørsmålsstiller er enig i at slike sektorvise responsmiljøer er svært viktige for å styrke den digitale sikkerheten, og mener det er på høy tid at det opprettes et slikt responsmiljø for maritim sektor. Spørsmålsstiller ber derfor om en oppdatering om fremdriften.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Maritim sektor benytter seg av stadig flere digitale verktøy, og økt bruk av digitale verktøy gjør sektoren mer sårbar for digitale hendelser. Maritim sektor er eksponert for digitale angrep, og digital sikkerhet har derfor avgjørende betydning for å forhindre konsekvensene av slike angrep.
Jeg understreker at arbeidet med å ivareta digital sikkerhet først og fremst er den enkelte virksomhets ansvar. Virksomhetene som har ansvaret i en normalsituasjon, har også ansvaret for nødvendige beredskapsforberedelser og for å håndtere ekstraordinære hendelser.
Jeg deler imidlertid representantens syn om at det er behov for å etablere et responsmiljø for maritim sektor for å få en bedre helhetsoversikt og styrke innsatsen mot digitale angrep i sektoren. Dette har sammenheng med at sektoren har en kritisk samfunnsfunksjon som transportør av passasjerer og last og som en viktig bidragsyter til olje- og gassnæringen. I tillegg har sektoren en viktig rolle opp mot Forsvaret.
På denne bakgrunn vil det bli etablert et myndighetsbasert, overordnet og koordinerende responsmiljø for maritim sektor, der ansvaret for etablering og drift legges til Kystverket.
Kystverket har det nasjonale ansvaret for innsamling og deling av AIS-data og drift av sjøtrafikksentralene. Kystverket har også ansvaret for den felles nasjonale meldeportalen SafeSeaNet og overvåkings- og informasjonssystemet Barents Watch. Disse tjenestene benyttes av en rekke offentlige etater som inkluderer blant annet Sjøfartsdirektoratet, politiet, Tolletaten, redningstjenesten, Forsvaret/Kystvakten og Fiskeridirektoratet. Bortfall av disse systemene eller feilaktig informasjon kan føre til at avgjørende informasjon ikke er tilgjengelig når kritiske situasjoner oppstår. Dette kan få alvorlige konsekvenser og det er derfor behov for at den digitale sikkerheten styrkes i sektoren.
Kystverket har fått i oppdrag å følge opp slik at Kystverket etableres som et sentralt kontaktpunkt for alvorlige IKT-hendelser i maritim sektor, og at det etableres prosedyrer for varsling og informasjonsdeling til relevante aktører, herunder NSM. Arbeidet skal gjøres i nært samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og i dialog med andre berørte aktører.
Nærings- og fiskeridepartementet vil fremover ha tett dialog med Kystverket om dimensjonering av responsmiljøet for maritim sektor. Arbeidet vil ha høy prioritet slik at vi kan ha dette på plass så snart som mulig.