Skriftleg spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:857 (2022-2023)
Innlevert: 02.01.2023
Sendt: 03.01.2023
Svart på: 10.01.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Synes statsråden at det er rettferdig klimapolitikk at et statlig eid selskap tjener store penger på utenlandsk utvinning av olje og gass fra metoder som er så forurensende at vi ikke tillater dem her i Norge, og mener statsråden at fracking er forenelig med å være ledende i bærekraftspørsmål?

Grunngiving

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at den vil føre en rettferdig klimapolitikk. Staten er majoritetseier i Equinor. I tillegg til å forvalte norsk olje- og gassproduksjon, driver Equinor utstrakt virksomhet i utlandet. Blant prosjektene finner vi olje- og gassutvinning fra skifer, gjennom metoden fracking. Fracking er forbudt i Europa, grunnet store, negative konsekvenser for klima og miljø. Til tross for at vi i Norge har ambisjoner om en olje- og gassutvinning som er mest mulig skånsom, med lavest mulig negative konsekvenser for miljøet, driver altså et statseid selskap med en av de mest forurensende formene for olje- og gassutvinning i utlandet. Equinors frackingvirksomhet i USA og Argentina er sterkt kritisert. I Argentina har urfolk bedt om stans i Equinors prosjekt i Patagonia fordi de mener virksomheten forurenser grunnvannet og forstyrrer dyreholdet. I dagsrevyen på NRK 1. januar sier statsråden både at beslutningen om fracking er opp til selskapet selv, men også at staten som eier har en klar forventing til at selskapet skal være ledende i bærekraftspørsmål. Equinor selv sier at de planlegger å fortsette med sin frackingvirksomhet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Utvinning av olje og gass fra såkalt tette reservoarer, skifer eller andre tette bergarter, skjer ifølge Equinor ASA normalt ved å skape små sprekker i reservoarene ved å pumpe vann, sand og kjemikalier inn i bergartene. Dette kalles hydraulisk oppsprekking eller såkalt fracking. Utvinningsmetoden er ikke forbudt i Norge. Reservoarene på norsk kontinentalsokkel er imidlertid i hovedsak av en annen karakter enn tette bergarter.
Equinor er særlig involvert i fracking i USA i Appalachian Basin («Marcellus»), hvor de både er operatør og partner i utvinning der andre aktører er operatør. Equinor har også fracking-virksomhet i Vaca Muerta-området i Argentina, som er i en tidlig fase. Equinor opplyser om at klimagassutslippene per produserte enhet fra den amerikanske virksomheten er svært lave sammenlignet med gjennomsnittet i olje- og gassbransjen og i Equinors øvrige portefølje. Det er noe høyere utslipp knyttet til virksomheten i Argentina, men utslippene per produserte enhet ventes ifølge selskapet å bli redusert når virksomheten modnes.
Fracking er strengt regulert av myndighetene. Equinor oppgir at de arbeider systematisk med å håndtere operasjonell risiko, inkludert ved bruk av kjemikalier, og at selskapet får eksterne til å gjennomgå sin praksis for å bekrefte god miljømessig drift. Selskapet oppgir at det i stor grad opplever støtte for sin virksomhet lokalt, både i USA og Argentina, og at de har dialog med relevante interessenter.
Regjeringen la 21. oktober 2022 frem Meld. St. 6 (2022 - 2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen). Her fremgår det blant annet at staten skal være en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som bidrar til selskapenes lønnsomhet og utvikling. Regjeringen har i meldingen gjort flere vesentlige endringer i eierpolitikken, blant annet at hensynet til bærekraft i statens mål som eier er tydeliggjort og forsterket, statens ti prinsipper for god eierutøvelse er justert for å reflektere at staten skal være en aktiv og ansvarlig eier med et langsiktig perspektiv, samt at regjeringen har flere og tydelige forventninger til selskapene – ikke minst innenfor klima og miljø. Statens forventninger viser hva staten som eier er opptatt av. Gjennom å stille tydelige forventninger, ønsker staten å være en aktiv eier for å bidra til å oppnå statens mål som eier.
For selskapene i kategori 1, inkludert Equinor, er statens mål som eier høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapene integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Eierskapsmeldingen viser hvordan statens eierskap kan bidra til høyest mulig avkastning, samtidig som selskapene driver ansvarlig og bidrar til å akselerere det grønne skiftet.
Det er styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet. Selskapenes arbeid innenfor de ulike forventningsområdene bør blant annet tilpasses selskapenes egenart, størrelse, risiko og hva som er vesentlig for det enkelte selskap. Forventningene stilles fra staten som eier til styret i selskapene. Det er styret og ledelsen i Equinor som er ansvarlig for selskapets operative virksomhet, inkludert å drive innenfor gjeldende lover og regler. Staten er største eier i Equinor og har klare forventninger blant annet om klima og natur. Hvordan selskapet følger opp forventningene konkret, er opp til styret, jf. rolle- og ansvarsfordelingen i selskapslovgivningen. Staten som eier vil vurdere selskapets måloppnåelse og arbeid med statens forventninger, og styrets bidrag til dette. Staten vil aktivt i eierdialogen følge opp hvordan selskapene arbeider integrert og systematisk med å oppfylle statens forventninger og hvordan dette bidrar til statens mål som eier.
Jeg forventer at alle selskapene er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger for å identifisere og håndtere risiko de kan påføre mennesker, samfunn og miljø, samt setter mål og iverksetter tiltak for å redusere klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen og negativ påvirkning på naturmangfold og økosystemer. Dette gjelder også for Equinors virksomhet i USA og Argentina som representanten viser til og ellers.
Jeg viser for øvrig til Equinors energiomstillingsplan, som er selskapets strategi for energiomstilling. Denne skal jevnlig legges frem for generalforsamlingen, og rapporteres på hvert år. Det er positivt at selskapet har lagt frem en slik plan, som gir aksjeeierne og markedet bedre innsikt til å vurdere blant annet risiko, muligheter, kapitalallokering og posisjonering i omstillingen til et lavutslippsselskap frem mot 2050. Å følge opp denne planen, basert på statens forventninger i eierskapsmeldingen, blir sentralt i eierdialogen og annen oppfølging av Equinor i årene fremover. Staten stemte for planen på selskapets generalforsamling i mai 2022. Til grunn for dette lå blant annet at selskapet er tydelig på at den langsiktige verdiskapingen støtter opp om målene i Paris-avtalen og 1,5 graders-banen.