Skriftleg spørsmål fra Marianne Sivertsen Næss (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:843 (2022-2023)
Innlevert: 29.12.2022
Sendt: 02.01.2023
Svart på: 02.01.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marianne Sivertsen Næss (A)

Spørsmål

Marianne Sivertsen Næss (A): Kan statsråden redegjøre for status i arbeidet med oppfølgingen av anmodningsvedtaket fra den 6. desember 2022 hvor Stortinget ba regjeringen vurdere hvordan husholdninger som får sin oppvarming fra nærvarmeanlegg, kan omfattes av strømstøtteordningen?

Grunngiving

Den 6. desember 2022 gjorde Stortinget følgende anmodningsvedtak: Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan husholdninger som får sin oppvarming fra nærvarmeanlegg, kan omfattes av strømstøtteordningen, og melde tilbake til Stortinget snarest mulig om det er mulig med en justering av strømstøtteordningen for å hensynta slike husholdninger innen utgangen av 2022.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er flere grunner til at det er vanskelig å utvide dagens strømstønadsordning som forvaltes av nettselskapene til å også omfatte husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon (ofte kalt nærvarme). Dette gjelder blant annet administrative utfordringer for nettselskapene, men en slik utvidelse vil også kunne innebære behov for statsstøtterettslige avklaringer. NVE har derfor anbefalt at eventuell stønad til denne gruppen blir gitt gjennom en søknadsbasert ordning, og har på oppdrag fra Olje- og energidepartementet utredet en egen strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon.
NVE anslår at det finnes om lag 500 fjernvarmeanlegg uten konsesjon, hvorav 200 er varmepumpebaserte anlegg som bruker strøm i sin varmeproduksjon. NVE anslår videre at om lag 1500 boligselskap er tilknyttet et fjernvarmeanlegg uten konsesjon. En eventuell strømstønadsordning bør ifølge NVE utformes slik at det kun er strømandel i varmeproduksjonen som danner grunnlaget for støtte. På spørsmål fra departementet har NVE anslått at en stønadsordning for strømforbruk i varmeproduksjonen i fjernvarmeanlegg uten konsesjon vil koste 65-110 millioner kroner, blant annet avhengig av hvilken periode som støttes. NVE understreker at det er stor usikkerhet knyttet til kostnadsestimatene.
Departementet vurderer en mulig innføring av en strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon opp mot relevante juridiske, administrative og budsjettmessige konsekvenser. En stønadsordning vil ifølge NVE kreve at det etableres et eget apparat for mottak, behandling og utbetaling av støtte. Departementet tar sikte på å ferdigstille disse vurderingene snarest mulig. Dersom det blir aktuelt å etablere en slik stønadsordning, vil det ta noe tid før denne kan være på plass. Støtte vil imidlertid eventuelt kunne etterbetales.