Skriftleg spørsmål fra Turid Kristensen (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:817 (2022-2023)
Innlevert: 21.12.2022
Sendt: 22.12.2022
Svart på: 06.01.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): I gjeldende ordning med tilsagn om tilskudd til studentboliger gis det ulike tilskudd avhengig av om lokasjonen det søkes tilskudd til ligger i det som er definert som et pressområde eller ikke. Det er imidlertid flere steder hvor det skal bygges studentboliger hvor kostnadsnivået er minst like høyt som i områder som er forhåndsdefinert som pressområder.
Vil statsråden vurdere å justere kostnadsrammene i henhold til økte byggekostnader og fjerne eller justere inndelingen i pressområde/ikke pressområde?

Grunngiving

Det er behov for flere studentboliger flere steder i landet, og ordningen med tilskudd til studentboliger er en viktig ordning for å bidra til et rimelig botilbud for studenter. I gjeldende ordning er det noen byer som er definert som pressområder og som derfor har høyere kostnadsrammer og høyere tilskuddssats enn resten av landet.
Det er vedtatt at OsloMet skal flytte dagens virksomhet i Lillestrøm ut av nåværende lokaler på Kjeller, og etablere en ny fullverdig campus i Lillestrøm. Statsråden har i en pressemelding uttalt av OsloMet også har fått beskjed om at minst 20 prosent av virksomheten skal være på Romerike, og har beskrevet dette som en betydelig satsing og et løft for Lillestrøm som universitetsby. I universitetsbyen Lillestrøm er det et stort behov for flere, rimelige studentboliger.
Lillestrøm er ikke definert som et pressområde, selv om byen ligger like utenfor Oslo og i et område med sterkt utbyggingspress og høye tomtepriser og byggekostnader. Det fremstår som uheldig at det kun er noen få utvalgte byer som er omfattet av de høyere kostnadsrammene og tilskuddssatsene, og at kostnadsrammer og tilskudd ikke i større grad reflekterer kostnadsnivået de ulike stedene. Det er derfor spørsmålsstillerens oppfatning at det bør tas en ny vurdering både av kostnadsrammene i henhold til den siste tidens økte byggekostnader og at det også bør vurderes å fjerne inndelingen i pressområde/ikke pressområde slik at kostnadsrammer og tilskuddssatser bedre tilsvarer kostnadsnivået på det aktuelle stedet. Dersom statsråden ikke vil fjerne denne forhåndsinndelingen, er det etter spørsmålsstillerens oppfatning behov for at det i hvert fall bør tas en gjennomgang av hvilke områder, som ut fra kostnadsbildet, bør inkluderes i denne inndelingen.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Siden 2020 har kostnadene i bygg- og anleggsnæringen økt mer enn for andre varer og tjenester og det har medvirket til at samskipnadene ikke har klart å bygge et tilstrekkelig antall nye studentboliger. Regjeringen har derfor i første omgang prioritert å øke kostnadsrammen for hele landet til 1 450 000 kroner per hybelenhet. Det skilles ikke mellom pressområder og andre områder. Økte kostnadsrammer ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med behandling av statsbudsjettet for 2023. Regjeringen har ikke foreslått noen økning i tilskuddssatsene utover forventet prisvekst. Det innebærer at tilskuddssatsene i 2023 vil utgjøre 393 700 kroner i pressområder og 336 000 kroner utenfor pressområder.
Stortinget har videre vedtatt at prosjekter kan benytte den prisjusterte kostnadsrammen som gjelder når prosjektet får midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest, med en begrensning på fire år fra prosjektet fikk tilskudd. Dette er en viktig endring for de prosjektene som starter opp senere enn planlagt på grunn av uforutsette hendelser og økte kostnader underveis i prosjektet.
Jeg vil i det videre arbeidet med studentboliger vurdere tiltak som kan bidra til å nå regjeringens mål om å bygge 3000 nye studentboliger per år. En eventuell endring av tilskuddssatsene er et budsjettspørsmål som jeg må vurdere opp mot andre tiltak i arbeidet med statsbudsjettet.