Skriftleg spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:627 (2022-2023)
Innlevert: 06.12.2022
Sendt: 06.12.2022
Svart på: 13.12.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Kan statsråden redegjøre for hva de ekstraordinære tilfellene som åpner for 52 uker permittering er, og hva innebærer unntaksbestemmelsene som statsråden skriver er besluttet å innføre?

Grunngiving

28.6.2022 svarte Arbeids- og inkluderingsminister Mjøs Persen på et svar fra representant Dagfinn Henrik Olsen på spørsmål om å sikre ansatte i fiskeindustrien faste helårsansatte med reduksjon i antall permitteringsuker. I svaret skriver Ministeren «I noen ekstraordinære tilfeller kan det likevel være behov for å permittere i lengre perioder. For å ta høyde for det, er det samtidig besluttet å innføre en unntaksbestemmelse som gir adgang til 52 uker dersom helt ekstraordinære forhold gir grunn for det, slik at det fortsatt er en mulighet for fiskeindustrien med utvidet permitteringsperiode». I dagens situasjon med usikkerhet rundt grunnrenteskatt blir mange ansatte i fiskeindustrien når permitterte i påvente av et svar fra Regjeringen om hvordan grunnrenteskatten skal utformes og tres i kraft. Dette gir mye usikkerhet for de ansatte i fiskeindustrien, og en ekstra belastning i en allerede utfordrende tid.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: I forbindelse med behandlingen av forslaget til statsbudsjettet for 2020, jf. Prop. 1 S (2019-2020), vedtok det daværende Storting å redusere perioden med rett til dagpenger under permitteringer i fiske- og sjømatindustrien, fra 52 til 26 uker innenfor en 18 månedersperiode. Samtidig ble det åpnet for at dagpengeperioden skulle kunne utvides til inntil 52 uker i ekstraordinære og uforutsette situasjoner. Som følge av pandemien og de midlertidige endringene i både dagpenge- og permitteringsregelverket som gjaldt helt frem til våren 2022, ble endringene for fiske- og sjømatindustrien først gjort gjeldende fra 1. januar 2022.
Unntaksregelen som gir mulighet for å utvide perioden med rett til dagpenger under permittering i fiskeindustrien, var på alminnelig høring høsten 2021, jf. høringsbrev 12. oktober 2021, se Høring - Unntaksregel ved reduksjon av perioden med rett til dagpenger under permittering i fiskeindustrien - regjeringen.no. Den ble vedtatt i desember og trådte i kraft 1. januar 2022.
Hovedregelen er altså at perioden med rett til dagpenger under permitteringer i fiske- og sjømatindustrien er 26 uker innenfor en 18-månedersperiode, men at perioden kan forlenges til 52 uker, når permitteringen skyldes «ekstraordinære situasjoner som følge av uforutsette naturomstendigheter», jf. dagpengeforskriften § 6-7 nr. 1. Det er lagt til grunn at unntaks-bestemmelsen kommer til anvendelse ved naturhendelser som inntrer plutselig, mer eller mindre uten varsel, og på en måte som gjør dem vanskelig å forutse og innrette virksomheten etter. Den voldsomme algeoppblomstringen i Nord-Norge forsommeren 2019 er i høringen nevnt som et eksempel på en slik ekstraordinær hendelse. Lignende ekstraordinære hendelser vil kunne være av en tilsvarende karakter, og komme så brått på at de i liten grad vil være mulig å forutse. Det er videre lagt til grunn at vurderingene av naturhendelsen i det enkelte tilfelle bør gjøres i tråd med praksis etter den tilsvarende bestemmelsen i permitteringslønnsloven § 3 annet ledd, som gjelder unntak fra arbeidsgiveres plikt til å betale permitteringslønn de første 15 dagene av en permitteringsperiode. I praksis er denne unntaksbestemmelsen anvendt ved permitteringer som direkte har skyldtes brann, ras, flom og lignende.