Skriftleg spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2850 (2021-2022)
Innlevert: 08.09.2022
Sendt: 08.09.2022
Svart på: 14.09.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Vil regjeringens forslag og stortingsflertallet med Ap, Sp og SVs vedtak om å kutte i arbeidsmarkedstiltak ramme arbeidsforberedende trening og varig tilrettelagt arbeid?

Grunngiving

Regjeringen foreslo, og fikk vedtatt, et kutt i bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 264 mill. kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2022. Det er en nå en uttrykt bekymring for at disse kuttene også vil ramme de som står lengst unna arbeid, både i AFT og i VTA. Det er fremdeles bare 2 av 10 utviklingshemmede som etter videregående skole har tilbud om jobb eller aktivitet. Dette er bekymringsfullt med tanke på utenforskap og mulighet for deltakelse på lik linje som funksjonsfriske.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2022 at bevilgningen på kap. 634, post 76 Tiltak for arbeidssøkere ble redusert med 229 mill. kroner og at bevilgningen til personellressurser i Arbeids- og velferdsetaten under kap. 605, post 01 ble redusert med 35 mill. kroner. I Prop. 115 S (2021-2022) het det at beregningsteknisk tilsvarer reduksjonen om lag 4 700 tiltaksplasser for ledige i gjennomsnitt per måned i andre halvår 2022, eller om lag 2 350 plasser i gjennomsnitt per måned på årsbasis. Videre ble det gjort oppmerksom på at prisen per tiltaksplass varierer mellom de ulike tiltakstypene. Arbeids- og velferdsetaten har fleksibilitet til å gjennomføre plassene basert på individuelle vurderinger. Det gjennomførte nivået kan derfor avvike fra det som beregningsteknisk ligger til grunn.
Varig tilrettelagt arbeid (VTA) finansieres over kap. 634 post 77. Denne posten er ikke omfattet av reduksjonen omtalt over og antall plasser i VTA vil derfor ikke endres.
For arbeidsforberedende trening (AFT) inngår Arbeids- og velferdsetaten avtaler med den enkelte tiltaksarrangør om antall plasser for ett år om gangen, og eventuelle endringer for neste år skal varsles tiltaksarrangøren et halvt år før. For andre halvår 2022 vil derfor reduksjonen i forbindelse med RNB 2022 isolert sett ikke ha betydning for antall plasser i AFT.
Arbeids- og velferdsetaten er ansvarlig for gjennomføringen og forvaltningen av arbeidsmarkedstiltakene ut fra Stortingets budsjettvedtak og føringer fra departementet. NAV fylke har handlingsrom til å kunne gjennomføre den tiltakssammensetningen som er best tilpasset det lokale arbeidsmarkedet, brukernes behov og gjeldende bevilgninger. Det innebærer at etaten må foreta en samlet vurdering av tiltakssammensetningen for å gi et best mulig tilbud til etatens brukergrupper.