Skriftleg spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2783 (2021-2022)
Innlevert: 01.09.2022
Sendt: 01.09.2022
Svart på: 08.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Vil regjeringen ta initiativ for å få til en engangsløsning for familien som har sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke siden 2014?

Grunngiving

Familien har sittet fem år i asylmottak og deretter syv år i kirkeasyl. Det er lite trolig at å lage en løsning for denne familien vil ha noen «pull-effekt» overfor andre asylsøkere. Både den lokale kirken, lokalsamfunnet for øvrig og kommunen har engasjert seg for at familien skal få bli i kommunen. I tillegg kommer at en nær slektning av familien er fengslet med en dødsdom på Sri Lanka og at sikkerhetssituasjonen generelt i hjemlandet er kraftig forverret det siste året. Det lange oppholdet i kirkeasyl, har klart forverret familiemedlemmenes psykiske helse.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I 2021 innførte Regjeringen Solberg en engangsløsning for utlendinger med mer enn 16 års oppholdstid i Norge. Jeg vil ikke ta initiativ til en tilsvarende ordning for kirkeasylanter eller andre som ellers ikke fyller vilkårene for oppholdstillatelse etter nevnte engangsløsning. Deres saker må vurderes etter de ordinære bestemmelsene om oppholdstillatelse i utlendingsregelverket.
Som representanten Bollestad er kjent med, er det Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som vurderer om vilkårene for å få beskyttelse eller opphold på annet grunnlag er oppfylt. Et endelig avslag fra forvaltningen kan bringes inn for domstolene for å få prøvd gyldigheten av vedtaket. Familien Collin Johnsens sak er ifølge medieomtale tidligere behandlet av tingretten og lagmannsretten. Begge rettsinstanser har gitt UNE medhold i at avslaget er gyldig. Høyesterett skal ha forkastet familiens anke.
Stortinget har bestemt at verken jeg som statsråd eller departementet kan gripe inn i eller påvirke utfallet i enkeltsaker. Å lage en særløsning (engangsløsning) for nettopp denne familien ville innebære at jeg gjorde nettopp det. Jeg vil påpeke at det å søke tilhold i en kirke i den hensikt å unngå tvangsretur er noe familien selv har valgt fremfor å returnere til hjemlandet – noe de er forpliktet til etter norsk lov etter å ha fått endelig avslag på søknaden om beskyttelse.