Skriftleg spørsmål fra Turid Kristensen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2516 (2021-2022)
Innlevert: 30.06.2022
Sendt: 01.07.2022
Svart på: 08.07.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Stortinget ba i et vedtak i april regjeringen om sette ned en tverrfaglig, koordinerende kompetansegruppe for å utarbeide et forslag til en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten.
Kan statsråden redegjøre for status i dette arbeidet og hvilke ressurser denne kompetansegruppen får stilt til rådighet?

Grunngiving

Det var et klart flertall på Stortinget som i april vedtok å be regjeringen om å sette ned en tverrfaglig, koordinerende kompetansegruppe, og at Norges idrettsforbund (NIF) skulle inviteres til å lede utarbeidelsen av et forslag til en handlingsplan som beskrevet i spørsmålet. Komiteens flertall understrekte i Innst. 246 S (2021-2022) til Dokument 8:72 S (2021-2022) at arbeidet med å forebygge og motvirke spiseforstyrrelser i idretten strekker seg ut over NIFs virkeområde og har stor betydning for andre deler av samfunnet, ikke minst helsesektoren og utdanningssektoren. Idrett bedrives også i regi av andre aktører enn NIF, som på idrettsskoler og på treningssentre. Det ble også vist til at et slikt samarbeid må inkludere forskningsmiljøer, fagpersoner med spisskompetanse på spiseforstyrrelser i idretten, idrettens organisasjoner, personer med brukerkompetanse, idrettslag og ulike fagmiljøer innen helsesektoren og skolesektoren. Det ble i innstillingen vist til at aktørene i sine høringsinnspill og i møter pekte på at de i dag ikke er tilstrekkelig koordinerte, men at det er stor interesse for økt samarbeid og at et slikt samarbeid vil være nøkkelen til å lykkes på dette området.
Det er vanlig praksis at departementene stiller ressurser til rådighet for at ulike utvalg og arbeidsgrupper som nedsettes av departementene skal kunne utføre det oppdraget de blir gitt, enten i form av administrative ressurser i departementet eller i form av økonomisk tilskudd til frikjøp/honorarer. Komiteens flertall uttalte at det selvfølgelig er avgjørende at det er idretten og kompetansemiljøene som sitter i førersetet i dette arbeidet, men at idretten også må få den nødvendige støtten og tilretteleggingen for at de skal kunne lykkes med dette.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Stortinget vedtok 28. april 2022 anmodninger til regjeringen og anmodningsvedtak 501, 502 og 503 er oversendt Kultur- og likestillingsdepartementet for oppfølging. Saken er under oppfølgning.
Jeg har hatt et møte med Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) om anmodningsvedtaket. Som forutsatt i Stortingets vedtak har det også vært dialog med Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet i saken.
Stortingets vedtak innebærer ikke at det er stilt økte økonomiske ressurser til disposisjon til dette arbeidet. På vanlig måte må det derfor forutsettes at kostnader dekkes innenfor de eksisterende økonomiske rammer til idrettsformål.