Skriftleg spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:2334 (2021-2022)
Innlevert: 13.06.2022
Sendt: 14.06.2022
Svart på: 22.06.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Har statsråden oversikt over hvor mange datasentre og hvor mye energi som går til å produsere kryptovaluta i Norge, og vil statsråden gjøre tiltak for å sikre at mindre av verdiskapingen av kryptovalutaproduksjon ikke går tapt i skatteparadiser i utlandet?

Grunngiving

13. juni publiserte Dagens Næringsliv en gjennomgang av kryptofabrikkene i Norge. Artikkelen forteller at kryptovalutabransjen er preget av investorer som skjuler sin identitet i skatteparadiser.
Man kan regne med at kryptofabrikker i Norge står for omtrent 1 % av produksjonen av Bitcoin og Etherum i verden, tilnærmet en verdi av 3,8 milliarder kroner. Hvem som sitter med denne profitten skapt på norsk infrastruktur og vasskraft er uklart.
10. mai ble Rødts forslag om å forby energisløsende kryptoutvinning i Norge nedstemt i Stortinget. Også forslaget om å slutte å subsidiere kryptoutvinning gjennom nedsatt el-avgift ble stemt ned, på tross av at regjeringspartiene i september 2021 ifølge NTB ville jobbe for å innføre full el-avgift for kryptoutvinning.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet utførte Implement Consulting Group en ringvirkningsanalyse av gjennomførte og mulige datasenteretableringer i Norge i oktober 2020. Kartleggingen viste at det var om lag 18 datasentre i Norge på dette tidspunktet. Det var 6 helt små aktører (<2 MW), 7 mellomstore (2-8 MW) og 5 store (>8 MW) datasentre. Alle datasentrene var av typen co-location, det vil si store datainstallasjoner som benyttes av forskjellige brukere.
Kommunal- og distriktsdepartementet har innhentet en oppdatert oversikt over datasentre i Norge fra Invest in Norway basert på tilgjengelig informasjon. Denne listen viser nå 35 aktører. Oversikten over kryptoutvinnere samsvarer langt på vei med oversikten som ble presentert i Dagens Næringsliv 13. juni 2022. I tillegg inkluderer listen en rekke fysiske co-location datasentre. Informasjonen gir en pekepinn på reservert og utnyttet kapasitet for energiforbruk, men gir ingen fullgod oversikt over næringen. Datasentrenes samlede forbruk av kraft med redusert sats i elavgiften utgjorde i 2021 i underkant av 1 TWh, men statistikken skiller ikke mellom kraftforbruk i krypovalutaproduksjon og annet kraftforbruk i datasentre.
Regjeringen er opptatt av å få mer informasjon om skjulte verdier i andre land. Kryptoverdier åpner for nye måter å skjule eierskap. Et tiltak for å få mer informasjon om slike verdier er deltakelse i internasjonalt samarbeid. Norge bidrar i OECDs arbeid med en felles standard for rapportering og informasjonsutveksling for kryptoaktiva, kalt crypto-asset reporting framework (CARF). Etter standarden vil tilbydere av vekslingstjenester for kryptoaktiva få rapporteringsplikt om sine brukere og hvilke transaksjoner som gjennomføres. Informasjonsutvekslingsavtaler vil gi Norge tilgang til informasjonen som rapporteres til andre land. Denne informasjonen vil skattemyndighetene kunne bruke i sin kontrollvirksomhet. Samtidig har Skatteetaten intensivert kontrollen av innrapporterte tall i skattemeldingen for inntekt og formue knyttet til kryptovaluta.
Overskuddsflytting til lavskatteland er et generelt skattemessig problem som gjelder mange næringer. Det er jobbet lenge med å forsøke tette muligheter til overskuddsflytting, blant annet gjennom OECDs prosjekt mot uthuling av skattegrunnlag og overskuddsflytting (BEPS). Digitalisering av økonomien har gitt nye skattemessige utfordringer, og det pågår for tiden et omfattende arbeid i regi av OECD for å finne løsninger på dette gjennom den såkalte topilar-løsningen. Norge deltar aktivt i det internasjonale arbeidet mot overskuddsflytting, og regjeringen vil følge opp dette arbeidet slik at nye gode løsninger kan iverksettes så raskt som mulig.
Regjeringen vil arbeide for å få bedre oversikt over datasentre i Norge.