Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2174 (2021-2022)
Innlevert: 27.05.2022
Sendt: 27.05.2022
Svart på: 07.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvorfor inngår ikke Politihøgskolens eiendomsbehov i justissektorens «Masterplan Eiendom Særorgan og virksomhet» som utarbeides av POD når Dovrerapporten fra 2017 skriver at «Det er et stort potensiale for drifts- og arealeffektivisering gjennom sammenslåing og optimalisering av samlet struktur for PHS nasjonalt»?

Grunngiving

Regjeringen foreslår å oppheve anmodningsvedtaket de selv påla den forrige regjeringen i 2021 om å igangsette arbeidet med en ny politihøgskole. Det begrunnes med en rapport fra Dovre Group (2017) hvor det hevdes at tilstanden til PHS sitt bygg på Majorstua er tilfredsstillende samtidig som studenter, tillitsvalgte og ansatte mener noe annet. Flere utredninger fra PHS selv konkluderer med det samme. Oslo kommune har pålagt PHS om å rive den midlertidige brakkeriggen med 71 kontor på Majorstuen, men PHS er gitt disposisjon til 2024 for at Statsbygg skal få tid til nok en utredning.
Samtidig argumenterer regjeringen med at handlingsrommet i budsjettene fremover forventes redusert. Da vil jeg fremheve Dovrerapporten hvor det fremheves fra Dovre at de kun har sett på PHS i Oslo og at:

«Det er et stort potensiale for drifts- og arealeffektivisering gjennom sammenslåing og optimalisering av samlet struktur for PHS nasjonalt. En eventuell KVU bør derfor omfatte hele PHS og inkludere alternativ samlokalisering».

I en artikkel 25 mai beskriver Politiforum et nytt eiendomsprosjekt i justissektoren der Politidirektoratet utvikler en «Masterplan Eiendom Særorgan og virksomhet» hvor hensikten med prosjektet er «å bidra til at politiets virksomhet i Oslo får en mer fremtidsrettet, fleksibel og funksjonell eiendomsløsning som understøtter deres samfunnsoppdrag» samt å «kartlegge, analysere og vurdere økonomiske besparelser». Det er vanskelig å forstå at PHS ikke inngår i dette arbeidet til tross for at det allerede er dokumentert besparelser.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politidirektoratet har nå tatt initiativ til eiendomsprosjekt «Masterplan Eiendom Særorgan og virksomhet», hvor hensikten med prosjektet er «å bidra til at politiets virksomhet i Oslo får en mer fremtidsrettet, fleksibel og funksjonell eiendomsløsning som understøtter deres samfunnsoppdrag.» Flere av politiets virksomheter og særorganer er i dag lokalisert i hovedstadsområdet, og det er naturlig å se på hvordan politiets lokaler i regionen kan organiseres på en bedre, mer effektiv og kostnadsbesparende måte.
Politihøgskolen (PHS) er utdanningsinstitusjonen for politiet, og har i dag totalt fire studiesteder rundt om i hele landet, i henholdsvis Bodø, Kongsvinger, Oslo og Stavern. PHS er i dag en viktig lokal institusjon på sine fire studiesteder, og dagens desentraliserte struktur bidrar til et positivt mangfold i politiutdanningen og innen høgskolens øvrige portefølje.
Representanten Pettersen henviser til rapporten utarbeidet av Dovre Group i 2017, hvor PHS’ fasiliteter i Slemdalsveien i Oslo ble vurdert til akseptable på alle områder, både hva gjelder tilstand, areal/plass, egnethet og sikkerhet. Det er ikke identifisert noen utløsende behov for nye fasiliteter for PHS i Oslo nå. Det vil i fremtiden bli nødvendig å gjennomføre et større arbeid med å finne ut hvor en ev. ny politihøgskole skal lokaliseres og hvordan den skal utformes for å best sikre at både undervisning og forskning ved PHS forblir på dagens høye nivå. Det er departementet som avgjør når en utredning ev. skal starte.