Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2037 (2021-2022)
Innlevert: 11.05.2022
Sendt: 12.05.2022
Svart på: 19.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Justisministeren sier til Østlandsposten at et større arbeid skal igangsettes for å finne ut hvor en ny Politihøgskole skal ligge. Jeg ser samtidig at Politihøgskolen har fått tillatelse til å videreføre brakkeriggen på Majorstua frem til 2024 fordi det er tiden Statsbygg trenger for nok en gang å utrede behov.
Hvordan henger de to prosessene sammen for å finne en varig løsning for PHS?

Grunngiving

Jeg ser i Østlandsposten at justisministeren besøkte Vestfold denne uken. Lokalpolitikere og lokalavisa i Larvik var selvsagt opptatt av ny PHS og de stilte spørsmål knyttet til det.
Et av svarene fra justisministeren var: «Forslaget om flere studieplasser kommer fordi vi trenger flere politifolk raskt. Så blir det et større arbeid å finne ut hvor en framtidig ny skole skal ligge».
Ut fra det Mehl sier så bekrefter hun at det er behov for å sette i gang et arbeid med ny PHS, og det er positivt i seg selv. Men jeg leser det dithen at arbeidet ikke har startet.
I tillegg er jeg gjort oppmerksomme på at PHS i april 2022 fikk tillatelse fra Oslo kommune til å beholde den midlertidige brakkeriggen de har til 71 kontorer. Den ble etablert i 2010 og skulle egentlig rives i år. Nå får de beholde den til 2024.
Begrunnelsen er svært interessant (i brevet fra Oslo Plan og bygg):

«…Høgskolens sentrale funksjoner er lokalisert i Oslo. I dagens situasjon er modulbygget nødvendig for tilstrekkelig kapasitet på kontorplasser. Utilstrekkelig antall tilgjengelige kontorplasser har lenge vært en utfordring i Oslo, og var årsaken til at modulbygget med 71 enkeltkontorer ble oppført i 2010. Midlertidighet ble lagt inn etter mulighetsstudier og forventning om et nybygg som varig løsning. Dette er så langt ikke realisert, men fortsatt en mulighet i et langsiktig perspektiv.
Tidsrommet frem til september 2024 er minstetiden for prosessene med utredning av hvilken kapasitet som er nødvendig (behovsanalyse), hvordan den kan innordnes i bygningsmassen (utviklingsplan) og fysisk tilpasning (byggeprosjekt). Denne prosessen er drøftet med utleier (Statsbygg), og tidsforbruk er beregnet til ca 30 mnd. Hovedverneombud anbefaler videre bruk av modulbygget (se vedlegg F-02) ettersom riving før en ny løsning er på plass vill ha negative konsekvenser for arbeidsmiljøet.»

Det er ganske utrolig at Statsbygg skal i gang med nok en utredning, men det bekymringsverdige er at PHS motsetter seg flytting og fortsatt ser etter løsninger på eksisterende tomt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen vil ha flere politifolk i hele landet, og da trenger vi flere politiutdannede i fremtiden. I dette arbeidet spiller politiutdanningen ved Politihøgskolen en sentral rolle.
Representanten Pettersen henviser til en sak i Østlands-Posten den 10. mai. I saken kommer det tydelig frem at diskusjonen om hvor en fremtidig politihøgskole skal lokaliseres ikke er aktuell på nåværende tidspunkt, herunder at det heller ikke skal igangsettes et arbeid med dette nå. Dette begrunnes i at det vil bli et større arbeid med å finne ut hvor en fremtidig skole skal ligge.
I 2017 gjennomførte Dovre Group en foranalyse av eiendomsbehov for justissektoren i Oslo-området. For PHS ble tilstanden vurdert som akseptabel for alle kriteriene, herunder tilstand, areal/plass, egnethet og sikkerhet. Det ble ikke identifisert et utløsende behov for ny PHS i Oslo. Samtidig er det nødvendig å prioritere igangsettelser av andre byggeprosjekter i justissektoren fremover foran ny politihøgskole, gitt et handlingsrom i budsjettene som forventes vesentlig redusert fremover sammenlignet med hva vi har blitt vant til. Jeg mener derfor at det de nærmeste årene ikke bør prioriteres igangsetting av planlegging av ny politihøgskole. Dette er grunnlaget for at regjeringen ifb. revidert nasjonalbudsjett for 2022 foreslår å oppheve Stortingets anmodningsvedtak nr. 676 av 25. februar 2021, hvor Stortinget ba regjeringen igangsette planlegging av ny politihøgskole. Det utelukker samtidig ikke at videre lokalisering av Politihøgskolen kan vurderes igjen på sikt, men det er ikke aktuelt å starte dette arbeidet de nærmeste årene.