Skriftleg spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1913 (2021-2022)
Innlevert: 26.04.2022
Sendt: 27.04.2022
Svart på: 06.05.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): I de planene for nye OUS på Gaustad er antallet familieovernattingsplasser foreslått redusert, og dette vil påvirke barn som har behov for døgnbehandling og deres familier. Flere, blant annet Barnekreftforeningen, er bekymret for hva den reduserte døgnkapasiteten vil gjøre for barn som har behov for behandling.
Hvordan vil statsråden ivareta barn, og deres familier, når barnet har behov for døgnbehandling på nytt sykehus på Gaustad?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Ved Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, er i dag de fleste sengerom for barn tosengsrom, dvs. rom for to barnepasienter og foreldre. Ofte er det ett bad per to sengerom, og det kan medføre at fire barn og fire voksne må dele på ett bad. Videre har Rikshospitalet en foreldreovernatting med 58 overnattingsrom fordelt på 4 etasjer, i tillegg til en egen underetasje med fellesarealer (kjellerstue, lekerom, sanserom, treningsrom etc.).
I byggeperioden frem mot ferdigstillelse av Nye Rikshospitalet, vurderes det nå om deler av dagens foreldreovernatting må bygges om til midlertidig akuttmottak og døgnområder for voksne. En av etasjene med overnattingsrom og underetasjen for fellesarealer beholdes til foreldreovernatting. De øvrige overnattingsrommene planlegges flyttet til midlertidige lokaler ved siden av sykehuset (Gaustad sykehus).
Helse Sør-Øst RHF opplyser at det ved Oslo universitetssykehus, Nye Rikshospitalet, planlegges et eget barne- og ungdomssenter med 158 døgnplasser. Dette er en økning fra dagens 126 senger. Barne- og ungdomssenteret skal inneholde virksomhet for medisin og kirurgi, både for døgnbehandling og poliklinisk behandling, samt et eget akuttmottak for barn og ungdom.
Det nye barne- og ungdomssenteret blir tilrettelagt for barn og unges spesielle behov og innebærer en vesentlig forbedring av tilbudet sammenlignet med dagens situasjon. Her vil alle sengerom være enerom der en av foreldrene kan overnatte sammen med barnet.
I tillegg oppgir Helse Sør-Øst at det er planlagt flere større familierom der flere familie-medlemmer kan samles. Det planlegges også en ny intensivenhet for nyfødte med 42 plasser der foreldrene får overnattingsplass innenfor samme område.
Den endelige arealfordelingen på Nye Rikshospitalet er ikke avklart, men behovet for foreldre- og familieovernatting i forbindelse med barns behandling vil bli ivaretatt.