Skriftleg spørsmål fra Frank Edvard Sve (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:617 (2021-2022)
Innlevert: 08.12.2021
Sendt: 09.12.2021
Svart på: 15.12.2021 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Frank Edvard Sve (FrP)

Spørsmål

Frank Edvard Sve (FrP): Kan statsråden gi en oversikt over hvilke planer Storbritannia og Tyskland har for åpning og stengning av kraftverk i 2021 og de neste årene deretter, og hvordan planlagt åpning og stengning av kraftverk vil påvirke deres nasjonale kraftbalanse?

Grunngiving

Den anstrengte kraftsituasjonen i Europa har denne høsten smittet over til Norge, noe som har ført til svært høye strømpriser. Samtidig har det de siste årene blitt bygget to nye mellomlandsforbindelser til henholdsvis Storbritannia og Tyskland, som hver for seg har høy kapasitet for overføring av kraft. Hvorvidt Norge skal kunne høste gevinst av disse kablene, avhenger blant annet av hvor mye regulerbar kraft som kan importeres i de tilfeller der kraftbalansen er svak i Norge.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: I både Tyskland og Storbritannia har nasjonale myndigheter planer om å fase ut fossil kraftproduksjon for å redusere klimagassutslippene fra kraftsektoren. I tillegg har tyske myndigheter planer om å fase ut all kjernekraft innen 2022.
I Tyskland innebærer planene en gradvis utfasing av landets kullkraftproduksjon innen 2038. Planen legger opp til en nedstengning av om lag en tredjedel av dagens kullkraftkapasitet innen 2025. I tillegg har tyske myndigheter en plan om å fase ut all kjernekraft i innen 2022. I 2020 utgjorde kjernekraft om lag 12 prosent av all kraftproduksjon i Tyskland.
Ifølge tyske myndigheters egne målsetninger vil den fornybare kraftproduksjonen i Tyskland øke betydelig mot 2030. Dette gjelder både havvind, landbasert vindkraft og solkraft. I løpet av de neste de neste par årene er det forventet en omfattendeutbygging av havvind i Tyskland.
Ifølge planene til britiske myndigheter skal all kullkraftproduksjon i Storbritannia fases ut innen 2024. I dag står kullkraft kun for om lag 4 prosent av landets totale kraftproduksjon. I tillegg har britiske myndigheter nylig uttalt et ønske en reduksjon av gasskraftproduksjon innen 2035. I dag utgjør gasskraft over halvparten av den totale kraftproduksjonen i landet.
Når det gjelder kjernekraft, har Storbritannia lagt opp til en stor satsning på kjernekraftteknologi (Small Modular Reactors) de kommende årene, men per i dag er det fortsatt stor usikkerhet knyttet til hvor raskt og i hvilken størrelsesorden denne kjernekraftteknologien vil komme inn i det britiske kraftsystemet.
Basert på britiske myndigheters egne målsetninger vil den fornybare kraftproduksjonen kunne øke betydelig innen 2030, særlig ved hjelp av utbygging av havvind.
I NVEs Langsiktige Kraftmarkedsanalyse 2021 går det fram at både Tyskland og Storbritannia kan få en negativ kraftbalanse i 2025. Hva dette vil bety for den faktiske kraftflyten til og fra Tyskland og Storbritannia til landene de har overføringsforbindelser til, vil blant annet avhenge av kraftprisen i disse landene og kostnadene ved termisk kraftproduksjon.