Skriftleg spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:253 (2021-2022)
Innlevert: 03.11.2021
Sendt: 04.11.2021
Svart på: 11.11.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hvorfor vil justisministeren utrede samtykkelov når hun mener sex uten samtykke allerede er forbudt?

Grunngiving

I intervju med TV2 den 2/11 uttaler justisministeren at rettstilstanden er slik at sex uten samtykke ikke er lov i Norge. Det virker dermed overflødig å utrede en egen lov for å sikre noe som allerede er ivaretatt i lovverket.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Straffeloven har, og skal ha, et bredt strafferettslig vern mot handlinger som krenker den enkeltes seksuelle selvbestemmelsesrett. Seksuelle overgrep er av de mest integritetskrenkende handlinger et menneske kan utsettes for.
Slik straffeloven er utformet i dag, er det forbudt å ha seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til det. Vi har for det første et straffebud om voldtekt som rammer seksuell omgang i situasjoner som utelukker reell frivillighet, inkludert situasjoner der fornærmede sover eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen. Slike grunner kan for eksempel være sterk beruselse, fysiske funksjonsnedsettelser eller psykiske forhold. For det andre har vi flere andre straffebud som dekker tilfeller av ufrivillig seksuell omgang som faller utenfor voldtektsbestemmelsen.
Jeg er likevel åpen for at det kan være rom for forbedringer i regelverket, både når det gjelder utformingen av selve voldtektsbestemmelsen og grensedragningen mellom bestemmelser som rammer ulike seksuelle krenkelser.
De senere årene har det kommet flere signaler om at mange ønsker en endring av lovens ordlyd. Disse signalene tar vi på alvor. Dette er bakgrunnen for at Hurdalsplattformen slår fast at regjeringen skal utrede endringer i straffelovens voldtektsbestemmelse. Det er viktig for meg at eventuelle endringer ikke fører til at fokuset under etterforskning og domstolsbehandling i større grad rettes mot offerets fremferd i disse sakene. Jeg er glad for at Straffelovrådet allerede er i gang med en helhetlig gjennomgåelse av straffelovens kapittel om seksuallovbrudd, inkludert straffebudet om voldtekt. Når denne utredningen foreligger i desember 2022, vil regjeringen ha et godt grunnlag for å vurdere endringer i straffebudet om voldtekt og tilgrensende bestemmelser.