Skriftleg spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2997 (2020-2021)
Innlevert: 24.09.2021
Sendt: 27.09.2021
Svart på: 04.10.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Har regjeringen gått gjennom støtteordningene for personer med alopecia i tråd med merknadene til H og FrP i Innst 15S - 2017-2018, og hva er resultatet av gjennomgangen?

Grunngiving

Fremskrittspartiet fikk i Innst 15 S (2016-2017) støtte fra samtlige partier i sin merknad om å styrke ordningene spesielt yngre personer med alopecia og at dette ble fulgt opp slik at grensen for særskilt støtte ble økt fra 18 år til 30 år. Fremskrittspartiet og Høyre ba om en gjennomgang i Innst 15 S 2017-2018 for å sikre at ordningene fungerer godt nok og etter regelverkets hensikt. Ber derfor om å få tilbakemelding på om statsråden har gjennomført dette og eventuelt resultatet av gjennomgangen.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Stortingsrepresentant Erlend Wiborg stilte 16. november 2016 skriftlig spørsmål til daværende statsråd Anniken Hauglie om ordningen med støtte til parykk etter folketrygdloven til personer med sykdommen alopecia. Representanten viste da til at ordningen er god for de under 18 år, og at det burde vurderes å øke aldergrensen til 26 år. Det ble vist til at stønaden for de over 18 år var for lav og at det ikke var lagt opp til støtte til reparasjoner innenfor dagens ordning.
Daværende statsråd Hauglie viste i sitt svar 18. november 2016 til at for personer over 18 år kunne parykk utgjøre en betydelig kostnad som kan være utfordrende å dekke, særlig for unge mennesker som ikke har kommet seg inn i arbeidslivet. Da en eventuell økning av satsene ville ha en budsjettmessig effekt, ble det vist til at det måtte vurderes i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene.
På spørsmålet om reparasjon, uttalte Hauglie følgende i ovennevnte brev:

"Arbeids- og velferdsdirektoratet har opplyst meg om at hovedårsaken til at parykker sendes til reparasjon synes å være at parykken mister mye hår. Reparasjonen går da ut på å knytte mer hår til parykken, noe som ofte fører til at formen blir større og parykken mister passformen. Dette medfører at man ikke øker parykkens levetid ved å sende parykken til reparasjon, og at det lønner seg å kjøpe en ny parykk når den gamle begynner å bli utslitt. Jeg vurderer på denne bakgrunn at det ikke vil være hensiktsmessig å innføre støtte til reparasjon av parykk."

I statsbudsjettet for 2018, jf. Prop. 1 S (2017–2018), foreslo Regjeringen å utvide ordningen med stønad til parykk for personer mellom 18 og 30 år, slik at denne aldersgruppen får dekket utgiftene fullt ut til inntil to tillagede parykker eller seks syntetiske parykker per kalenderår. Utvidelse av denne stønaden gjør at flere i alderen 18 til 30 år vil ha råd til å kjøpe seg en god nok parykk, noe som kan motvirke isolasjon, og dermed også medvirke til at flere gjennomfører utdanning og kommer inn i arbeidslivet. Regjeringen foreslo å bevilge 6,4 mill. kroner til dette formålet. Stortinget sluttet seg til forslaget.
Som det framgår over, har Regjeringen vurdert ordningen både når det gjelder stønadsnivå og eventuell støtte til reparasjon, og foreslått de endringene vi mener er hensiktsmessige.