Skriftleg spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2750 (2020-2021)
Innlevert: 06.08.2021
Sendt: 09.08.2021
Svart på: 13.08.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Kan statsråden avklare om det nye milliardfondet, som skal bidra med penger til rehabiliteringen av middelalderkirkene, vil komme på plass så raskt at rehabiliteringen av Stavanger domkirke blir omfattet?

Grunngiving

Til Stavanger Aftenblad 6. august utaler statsråd Ropstad at «Endelig kommer staten på banen». Oppussingen av Stavanger domkirke er allerede igangsatt, og skal etter planen være ferdig i 2025. Det er derfor stor usikkerhet om de lovte pengene fra regjeringen rekker nyåpningen. Jeg ber statsråden avklare om den pågående oppussingen av Stavanger Domkirke blir omfattet av den nye ordningen, og om den er på plass i tide til at den vil få støtte.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg vil starte med at jeg er glad for at denne regjeringen har hatt en historisk satsing på vedlikehold av kirkebygg. Fra 2019-2021 har det blitt bevilget 179 millioner kroner til vedlikehold av kirkebygg, hvorav Stavanger domkirke har fått totalt 1,9 mill. kroner. Dette er en god start med tanke på det viktige arbeidet regjeringen gjør i å sikre at fredede og verneverdige kirker kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå. Delingen av fondet skal komme kirken til gode.
Stavanger domkirke er et unikt kirkebygg med sin utforming og historie, og det arbeidet kommunen og kirkelig fellesråd nå forestår fram mot jubileet i 2025, er imponerende - og spennende.
I juni behandlet Stortinget regjeringens forslag til lov om Opplysningsvesenets fond. Forslaget ble enstemmig vedtatt. Ett av hovedformålene med loven er å gjøre det mulig å dele fondet mellom staten og Den norske kirke. Arbeidet med å avklare hvilke eiendommer som skal overføres til kirken er i gang og den første kartleggingsfasen ble ferdig rett før sommeren.
Fradeling av flere hundre presteboliger og tomter vil ta tid, men intensjonen er at mye av arbeidet vil være gjort til 1. januar 2023. Fra dette tidspunktet blir staten eier av de verdiene i fondet som ikke blir overført til Den norske kirke.
Det er et premiss i Stortingets vedtak at regjeringen forplikter seg til over tid å bidra til istandsetting av kulturhistorisk viktige kirker med beløp som tilsvarer den verdien staten blir eier av. Det er mitt mål at vi så raskt som mulig etter at staten er blitt eier av de gjenværende verdiene i fondet, skal kunne bidra til istandsetting av kulturhistorisk viktige kirker.
Jeg kan ikke si noe nå om hvordan disse midlene skal disponeres. Det skal legges gode planer for dette framover, i samarbeid med antikvariske og kirkelige instanser.
Stortinget presiserte i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om Opplysningsvesenets fond at statens økte innsats overfor kirkebyggene ikke skal avløse kommunenes økonomiske ansvar for kirkebyggene eller komme til erstatning for andre tiltak eller ordninger på området (jf. Innst. 209 S (2019-2020)).