Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2347 (2020-2021)
Innlevert: 01.06.2021
Sendt: 02.06.2021
Svart på: 11.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva er den smittevernfaglige begrunnelsen for at idrettsutøvere i eksempelvis fotball, håndball og ishockey ikke likebehandles med tanke på krav om karantenehotell ved retur etter mesterskap i utlandet?

Grunngiving

Den siste uken har herrelandslaget i ishockey kommet tilbake etter VM-sluttspill i Riga, og må i karantenehotell ved retur til Norge. Det samme gjelder håndballspillere i klubben Vipers som må på karantenehotell etter at de spilte Champions League-finale i Ungarn. Andre profesjonelle idrettsutøvere som konkurrerer internasjonalt opplever det samme. Samtidig kan fotballutøvere utføre karantene hjemme og gjenoppta sin yrkesaktivitet med negativ test og fritidskarantene. Ber statsråden gjøre for hvilke smittevernfaglige hensyn som tilsier at profesjonelle idrettsutøvere ikke skal likebehandles.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: For å kunne opprettholde kontroll over covid-19-pandemien, og for å unngå betydelig økning i omfanget av mer smittsomme virusvarianter, er det avgjørende å holde importsmitten så lav som mulig. Karantenehotell er et viktig virkemiddel for å redusere importsmitte, som beskytter både personer i egen husstand og befolkningen generelt for importsmitte. Situasjonen tilsier at vi alle - også toppidrettsutøvere - fortsatt må leve med restriktive smitteverntiltak en tid framover, med de begrensninger disse vil ha på mobilitet, sosial kontakt og livsutfoldelse.
Med grunnlag i anbefalinger fra våre fagmyndigheter, har regjeringen besluttet å innføre unntak fra karantenebestemmelsene for norske toppidrettsutøvere og nødvendig støttepersonell som allerede har rett til innreise etter innreiseregelverket og som returnerer til Norge etter treningsopphold eller konkurranser i utlandet i forbindelse med forberedelse eller kvalifisering til olympiske og paralympiske leker i Tokyo. I tillegg har regjeringen innført tilsvarende unntak for toppfotballspillere som til daglig spiller i norske klubber og som vender tilbake til Norge etter landslagsoppdrag i utlandet.
Unntaket innebærer testing ved ankomst og full innreisekarantene fram til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst fra utlandet. Fritidskarantene gjelder fram til negativ PCR-test tatt tidligst sju døgn etter ankomst. Det er gitt unntak fra kravet om opphold på karantenehotell. Innreisekarantenen skal gjennomføres på egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering.
Dette dreier seg om en mindre og tydelig avgrensbar gruppe utøvere som er i en intensiv forberedelsesfase til olympiske og paralympiske leker, eller som returnerer til pågående seriespill i Norge. Med bakgrunn i de særlig strenge retningslinjene som gjelder for gjennomføring av innreisekarantenen for disse gruppene, generelt strenge smitteverntiltak og det begrensede omfanget, har regjeringen funnet grunn til å kunne innføre dette unntaket.
Som representanten viser til, har det i etterkant av regjeringens beslutninger kommet en rekke henvendelser fra andre idretter som også søker om unntak fra innreise- og karantenebestemmelser for toppidrettsutøvere som vender tilbake til Norge etter mesterskap og øvrige konkurranser i utlandet. Dette er utøvere som så langt ikke omfattes av unntaket som gjelder toppidrettsutøvere i olympiske sommeridretter som er aktuelle for OL/PL.
Regjeringen har besluttet å ikke gi ytterligere unntak fra karantenebestemmelsene nå. Dette skal vurderes og sees i sammenheng med innføring av trinn 3 av regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet.