Skriftleg spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2191 (2020-2021)
Innlevert: 11.05.2021
Sendt: 12.05.2021
Svart på: 26.05.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Vil statsråden sørge for at skadefelling av bjørn kan iverksettes for å avverge akutt fare for skade på sau som snart skal slippes på beite i Løten og Stange, i beiteprioritert område?

Grunngiving

Løten og Vang beitelag og Romedal og Stange saubeitelag søkte om skadefelling av bjørn i beiteprioriterte områder etter flere observasjoner av bjørn på viltkamera i områder der det snart skal slippes sau og lam på utmarksbeite. Bare i søndre del av Løten kommune vil det snart være nærmere 1000 småfe og 100 storfe på utmarksbeite. I tillegg går det allerede dyr på innmarksbeite knyttet til gårder og fjøs i de samme områdene. Bjørn i disse områdene utgjør en akutt potensiell fare på husdyrbesetningene og skadefelling bør iverksettes umiddelbart. I motsatt fall er det fare for store rovdyrtap i områder som skal være prioritert for beitedyr, og som vil utgjøre en enorm belastning for næringa og de berørte bøndene. Miljødirektoratet avslo søknaden med bakgrunn i at det ikke er påvist skade på bufe i området. Videre skriver miljødirektoratet i sin begrunnelse:

"Det er sjelden bjørn tar sau på innmarksbeite, og dersom det skulle skje anser vi muligheten for å oppdage slike skader før situasjonen eskalerer å være høy."

I dette må det forstås en underforstått aksept fra Miljødirektoratet for å vente på skadetilfeller før felling iverksettes, noe som er uakseptabelt. Det er dessuten dokumentert flere tilfeller av bjørn som har tatt sau på innmark på Hedmarken, også i Løten sør for riksvei 3.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Som representanten viser til, søkte Løten og Vang beitelag og Romedal og Stange saubeitelag om skadefelling av bjørn i sine beiteområde 5. mai i år. Miljødirektoratet avslo søknaden 6. mai. Eg har fått opplyst at saka er påklaga. Ettersom saka er påklaga, ynskjer eg ikkje å gå inn i denne konkrete saka. På eit generelt grunnlag vil eg likevel si at det i perioden fram til 1. juni er Miljødirektoratet som har myndigheit til å behandle søknader om skadefellingar. I vurderingane dei gjer tek dei mellom anna omsyn til skadehistorikk, skadepotensial og tidspunkt på året. Det er ikkje slik at det må vere gjort skade på beitedyr for at det skal bli gjeve løyve til skadefelling, men det vil vere ei vurdering av potensialet for skade i den konkrete situasjonen. For eksempel vil avstand i tid til skadane potensielt kan oppstå vere ein del av vurderingsgrunnlaget. Det vil likevel alltid vere ei konkret vurdering i den enkelte saka om det skal gjevast løyve til uttak av rovdyr eller ikkje.