Skriftleg spørsmål fra Arne Nævra (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2072 (2020-2021)
Innlevert: 29.04.2021
Sendt: 30.04.2021
Svart på: 07.05.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Det vises til pågående reguleringsplan for hyttebygging i et sårbart område ved Holdeskaret i Hemsedal kommune. Dette er i nærheten av Nordfjella, hvor villreinstammen skal gjenoppbygges etter utskytingen som følge av skrantesyke. Det foreligger ingen konsekvensutredning av hvilke implikasjoner en storstilt utbygging i dette området vil ha for villreinstammen.
Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at kommunene, i tilstrekkelig grad, sørger for at situasjonen for villreinstammen i Nordfjella blir ivaretatt på en god måte?

Grunngiving

Mange er bekymret for fortsatt storstilte hytteutbygginger i villreinområder uten at det foreligger tilstrekkelig konsekvensvurdering for en art Norge har spesielt ansvar for. Et eksempel er Holdeskaret i Hemsedal kommune. Reguleringsplanen har ikke tatt inn over seg den dramatiske situasjonen for villreinstammen i området, særlig med tanke på gjenoppbygging av stammen etter skrantesyken. Selv om Villreinnemda har kommet med innsigelser til utbyggingsforslaget i første høringsrunde, og foreslått at det gjennomføres en omfattende konsekvensvurdering, er det mange som er bekymring at dette ikke vil bli gjennomført på en god og objektiv måte. Dersom det ikke foreligger en tidsriktig og oppdatert kartlegging av hvilke implikasjoner utbyggingen vil ha for villreinstammen i Nordfjella før det fattes vedtak i denne og nærliggende utbyggingssaker, møter neppe Norge sine egne ambisjoner eller internasjonale forpliktelser når det gjelder villreinen.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: I spørsmålet fra stortingsrepresentant Nævra er det vist til en sak i Hemsedal kommune som omhandler en reguleringsplan for hytter i et sårbart naturområde. Det aktuelle området er avsatt til byggeområde, og er konsekvensutredet i kommuneplanens arealdel. Området ligger utenfor det nasjonale villreinområdet i den regionale planen for Nordfjella. Jeg har fått opplyst at det foreligger innsigelse til reguleringsplanen fra Statsforvalteren i Oslo og Viken. Dette er en sak som er til behandling i kommunen. Siden saken også kan ende opp i departementet for avgjørelse, kan jeg bare uttale meg på generelt grunnlag.
Norge har store naturverdier som skal tas hensyn til i arealplanleggingen. Bærekraftsmålene innebærer blant annet delmål om å bevare økosystemene i fjellområdene, inkludert det biologiske mangfoldet. Regjeringen har i dokumentet Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019-2023, bedt kommunene om å legge bærekraftsmålene til grunn for samfunns- og arealplanleggingen. I de nasjonale forventningene gis det også tydelige føringer om at planer og beslutninger skal bygge på et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag, og at hensyn til villreinens leveområder skal ivaretas.
Regional plan Nordfjella med Raudafjell ble vedtatt i 2014, og skal legges til grunn for kommunenes planlegging. Det er kommunene som lokal planmyndighet som skal sikre at hensyn til villreinens leveområder ivaretas i sine planer. Det følger av retningslinjene i den regionale planen at kommunene skal ivareta naturmangfold i henhold til de rammer naturmangfoldloven setter. For planer og tiltak som kan påvirke villreinens leveområder, skal virkningene for villrein utredes særskilt. Planer og tiltak utenfor planområdet, som kan påvirke villreinen i Nordfjella, skal også utrede konsekvenser for dette.
Konsekvensutredninger i planprosesser skal sikre gode avgjørelser for samfunnet og miljøet. For områdene som allerede er inne i kommuneplanene som utbyggingsområder, er det de supplerende utredningene som gjøres i forbindelse med reguleringsplan, som skal avklare om tiltakene faktisk kan gjennomføres. Her er det krav i plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter, og i naturmangfoldloven, som kommer til anvendelse for å ta vare på natur- og biologisk mangfold.
Jeg har tiltro til at kommunene og ulike sektormyndigheter følger opp de regionale planene og naturmangfold i arealplanleggingen generelt, i samråd med statsforvalteren og fylkeskommunen. Hovedinntrykket er at oppslutningen om de regionale planene for villreinfjella er god, og at de gir et viktig grunnlag for videre planlegging og saksbehandling. Hvis kommunale planer bryter med intensjonen bak de regionale planene og tilsidesetter nasjonale interesser, skal statsforvalteren og fylkeskommunen vurdere å fremme innsigelse til planene. Heller ikke ulike sektormyndigheter som fatter vedtak som berører villreinområder, kan bryte med intensjonen i planene eller tilsidesette nasjonale interesser.
Som kjent ble det funnet skrantesjuke i Nordfjella sone 1 våren 2016, og for å bekjempe smitten, ble hele villreinbestanden i sone 1 fjernet i løpet av vinteren 2018. Det er imidlertid forutsatt at bestanden skal reetableres etter en brakkleggingsperiode på minst fem år. Det er en grunnleggende forutsetning at arealforvaltningen i området i mellomtiden skal praktiseres som om det fortsatt er villrein der, i tråd med Regional plan for Nordfjella med Raudafjell. Høsten 2020 startet en prosess med bred medvirkning både lokalt og regionalt for å forberede reetablering av villrein i Nordfjella etter brakkleggingen.