Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1756 (2020-2021)
Innlevert: 23.03.2021
Sendt: 24.03.2021
Svart på: 06.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre bedre kontroll på grensen, samtidig som hensynet til familie som er adskilt fra hverandre kan ivaretas bedre?

Grunngiving

De siste dagene har media meldt om flere tilfeller med for dårlig kontroll på Oslo Lufthavn, blant annet ved manglende test av alle passasjerer som ankommer fra utlandet. En reisende som ankom fra fritidsreise i Brasil var allerede på vei hjem med kollektivtransport da vedkommende fikk beskjed om positiv koronatest, vedkommende var smittet med den svært smittsomme brasilianske mutasjonen.
For kjærester som har vært skilt fra hverandre i mange måneder, fremstår det ulogisk og urettferdig at noen kommer inn i landet uten kontroll når andre fortsatt opplever store hindringer. Til tross for at man vil la seg teste og gå i karantene, er det familier som ikke blir gjenforent på grunn av eksempelvis kansellerte representasjonsavtaler med andre lands ambassader og fordi samboere/kjærester ikke blir likebehandlet med par som er gift.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Politidirektoratet fikk 29. januar 2021 et overordnet ansvar og myndighet til å koordinere innsatsen til involverte aktører på grensepasseringsstedene. Formålet er at alle som skal fremstilles for test på grensen ikke gis anledning til å unndra seg denne plikten. De logistiske utfordringene er forskjellige ved de 33 godkjente grensepasseringsstedene og det har blitt iverksatt ulike tiltak for å sørge for at mulighetene til å unndra seg testplikten minimeres.
Helse- og omsorgsdepartementet fastsatte fredag 26. mars 2021 en endring i covid-19-forskriften § 4d som skal sørge for at personer som er testet med antigen hurtigtest skal vente på teststasjonen til prøveresultatet foreligger, så langt det er praktisk mulig. Denne endringen håper vi vil føre til at færre som skal reise videre med kollektivtransport opplever å få beskjed om positivt testresultat etter de har forlatt grensepasseringsstedet.
De strenge innreiserestriksjonene som er nødvendige for å bekjempe importsmitten er svært krevende for mange. Regjeringen jobber kontinuerlig med å finne den riktige balansen mellom hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn.