Skriftleg spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1655 (2020-2021)
Innlevert: 15.03.2021
Sendt: 16.03.2021
Svart på: 23.03.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): De norske tivolibransjen er i en svært prekær situasjon som følge av pandemiens nedstengninger og at bransjen ikke treffes av noen av kompensasjonsordningene til regjeringen. De mener de hadde klart seg om de ble definert som kultur som i andre land, og med det få ta del i kulturbransjen sine kompensasjonsordninger.
Vil statsråden la den tradisjonsrike tivolibransjen vår få ta del i støtteordningene for kultur, og om ikke, hvordan tenker han og regjeringen at våre norske tivoli skal overlever en sesong til med minimalt inntekt?

Grunngiving

Tivolibransjen er svært hardt rammet av Korona med en omsetningssvikt på 70-100 % i 2020, og med et krevende tap av ansatte med spesialkunnskap.
Bransjen har kun fått tildelt støttemidler som tilsvarer 0,33 - 4,24 % av den totale omsetningen som hver enkelt bedrift hadde i 2019. Totalt har bransjen fått innvilget (ikke utbetalt) 6 213 153 kr. Selv om de ba om 50 millioner våren 2020.
Ingen kompensasjonsordninger treffer; ikke kompensasjonsordningen til næringslivet eller ordningen for sesongbedrifter, da disse ikke sammenfaller med omreisende tivoli sin kostnadsstruktur. Ei heller kompensasjonsordningen for lovpålagt vedlikehold med svært begrensede tidsfrister og med en utforming som ikke gav mer enn ca. 20 % av det man søkte på, noe som fort forsvant i kostnader ved å søke.
Bransjen har søkt på støtteordningen for publikumsåpne arrangementer, men per dags dato vet de ingenting om resultatet. Dersom bransjen faktisk mottar 100 % av søkt beløp, vil bransjen likevel gå i millioner i underskudd. De er verdensledende på sikkerhet med enorme vedlikehold- og sikkerhetskostnader som bl.a. skal løses av ansatte fra utlandet som må flys inn.
Usikkerheten rundt sesongoppstart for bransjen er stor når smittesituasjonen er så usikker. Oppstartskostnadene til bransjen er rundt 25 millioner kroner, mens ukentlige kostnader i forbindelse med en eventuell nedstengning igjen er på ca. 3 millioner kroner.
De norske tivoliene holder i hevd et unikt 400 år gammelt kulturtilbud som gis i bygd og by over hele landet vårt, til alle samfunnslag og til alle aldre. Tivoliene er ofte familiebedrifter som har holdt på i generasjoner, og de har kulturstatus i mange Europeiske land, blant annet i Sverige og Finland.
Tivolibransjen ønsker derfor å ta del i kompensasjonsordningene til kulturlivet for å komme seg igjennom, og overleve koronakrisen. Med denne hjelpen vil bransjen kunne stimulere til aktivitet i hele verdikjeden, noe som vil gagne andre arrangører som er avhengig av tivoli sin deltakelse som trekkplaster og økonomisk bærebjelke. Det vil også gagne frivilligheten som fyller klubbkassene sine som en følge av at et tivoli kommer til kommunen.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Et lignende spørsmål om tivoli er stilt fra representanten Anette Trettebergstuen til næringsminister Iselin Nybø. Det vises til det svaret hvor statsråd Nybø skrev:

"Koronapandemien har gjort hverdagen uforutsigbar for norsk næringsliv, også for sirkus- og tivoliaktørene. Av hensyn til liv og helse har regjeringen innført strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, og flere av disse tiltakene vil vedvare så lenge det er nødvendig. Derfor har regjeringen etablert en rekke ordninger og tiltak for å hjelpe små og store levedyktige bedrifter over hele landet gjennom krisen.
Sirkus- og tivolibransjen kan på lik linje med andre bedrifter søke om midler fra de generelle ordningene som er opprettet for å hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien. Kompensasjonsordningen for næringslivet er en av disse. Ordningen gir kompensasjon for faste, uunngåelige kostnader til foretak som har hatt omsetningsfall på 30 prosent eller mer, sammenliknet med en referanseperiode, og er åpen for de aller fleste bedrifter. Videre har regjeringen gjennom koronapandemien gjort en rekke midlertidige endringer i skatter, avgifter, og i permitterings- og dagpengeregelverket for å unngå unødvendige oppsigelser og gi både arbeidstakere og arbeidsgivere mer forutsigbarhet i en vanskelig tid.
Samtidig som smittevernstiltakene har rammet norsk næringsliv bredt, er det også enkelte næringer som er hardere rammet enn andre, og derfor er det i tillegg til brede ordninger nødvendig med spissede tiltak mot næringer som er hardt rammet.
Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer er et av de mer spissede tiltakene regjeringen har innført, som kan være relevant for aktører som Thomas Tivoli. I denne ordningen vil arrangører og medarrangører av store publikumsåpne arrangementer kunne søke om støtte. Ordningen er forlenget frem til 1. juli 2021, og arrangementer som skulle vært avholdt mellom 1. januar og 1. juli med et ventet besøkstall på over 200 personer vil kunne søke i den nye runden. Det ble bevilget 350 mill. kroner til ordningen som er vedtatt økt med 260 mill. kroner til 610 mill. kroner grunnet utvidelsen av ordningen.
Tilskuddsordningen for bedriftsutvikling i event- og reiselivsnæringen kan også være relevant for tivoliaktører. Ordningen skal gi tilgang til likviditet for selskaper i event- og reiselivsnæringene med et omsetningsfall grunnet pandemisituasjonen, slik at de kan gjennomføre fremtidige omstillingsprosjekter for å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i event- og reiselivsmarkedet. I 2020 ble det gjennomført to utlysninger på til sammen 550 mill. kroner. Stortinget har på bakgrunn av forslag fra regjeringen bevilget ytterligere 1 mrd. kroner til ordningen, som forvaltes av Innovasjon Norge.
Smittesituasjonen er fremdeles uoversiktlig. Vi vil ha økonomiske tiltak så lenge pandemien gjør det nødvendig, men det er viktig at tiltakene tilpasses smittesituasjonen. Jeg vil oppfordre Thomas Tivoli og andre aktører til å fortsette å benytte seg av ordningene som er etablert. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at det er forvalterne av ordningene som fatter vedtak om støtte."