Skriftleg spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1614 (2020-2021)
Innlevert: 12.03.2021
Sendt: 12.03.2021
Svart på: 18.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at bedrifter som Thomas Tivoli blir bedre ivaretatt av statens kompensasjonsordninger, og at de kan starte opp igjen med tilstrekkelig personell etter krisen?

Grunngiving

Thomas Tivoli på Elverum er en viktig bedrift for lokalsamfunnet. Bedriften er en av Norges største leverandør av mobile tivolitjenester og ambulerende fornøyelser, og de har et solid rykte som en seriøs og trygg aktør i markedet. Gjennom koronakrisen har de falt mellom alle stoler, og fått langt mindre i krisestøtte enn f.eks. sirkus, som driftes på nærmest identisk vis.
Per dags dato har tivoliet mistet hele 65 prosent av tidligere ansatte med bransjekompetanse. Omsetninger har falt med nesten 90 prosent, fra 22 millioner til 2,9 millioner, mens den foreløpige kompensasjonen er på om lag 950 000 kr. Dette er alvorlig for lokalsamfunnet, som står i fare for å miste viktige arbeidsplasser. Det går også utover messer og marknader i hele landet, som er avhengige av tjenestene aktører som Thomas Tivoli tilbyr, noe Østlendingen har skrevet flere saker om, blant annet i helga.
Tivoliet mistet hele 2020-sesongen og frykter nå at store deler av 2021-sesongen også vil forsvinne. De frykter ytterligere kompetanseflukt og en oppstart som vil være altfor kostbar. Midler til oppstartsomkostninger og opplæring av nytt personale vil være helt nødvendig om tivoliet skal kunne komme seg på beina igjen etter pandemien.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Koronapandemien har gjort hverdagen uforutsigbar for norsk næringsliv, også for sirkus- og tivoliaktørene. Av hensyn til liv og helse har regjeringen innført strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, og flere av disse tiltakene vil vedvare så lenge det er nødvendig. Derfor har regjeringen etablert en rekke ordninger og tiltak for å hjelpe små og store levedyktige bedrifter over hele landet gjennom krisen.
Sirkus- og tivolibransjen kan på lik linje med andre bedrifter søke om midler fra de generelle ordningene som er opprettet for å hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien. Kompensasjonsordningen for næringslivet er en av disse. Ordningen gir kompensasjon for faste, uunngåelige kostnader til foretak som har hatt omsetningsfall på 30 prosent eller mer, sammenliknet med en referanseperiode, og er åpen for de aller fleste bedrifter. Videre har regjeringen gjennom koronapandemien gjort en rekke midlertidige endringer i skatter, avgifter, og i permitterings- og dagpengeregelverket for å unngå unødvendige oppsigelser og gi både arbeidstakere og arbeidsgivere mer forutsigbarhet i en vanskelig tid.
Samtidig som smittevernstiltakene har rammet norsk næringsliv bredt, er det også enkelte næringer som er hardere rammet enn andre, og derfor er det i tillegg til brede ordninger nødvendig med spissede tiltak mot næringer som er hardt rammet.
Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer er et av de mer spissede tiltakene regjeringen har innført, som kan være relevant for aktører som Thomas Tivoli. I denne ordningen vil arrangører og medarrangører av store publikumsåpne arrangementer kunne søke om støtte. Ordningen er forlenget frem til 1. juli 2021, og arrangementer som skulle vært avholdt mellom 1. januar og 1. juli med et ventet besøkstall på over 200 personer vil kunne søke i den nye runden. Det ble bevilget 350 mill. kroner til ordningen som er vedtatt økt med 260 mill. kroner til 610 mill. kroner grunnet utvidelsen av ordningen.
Tilskuddsordningen for bedriftsutvikling i event- og reiselivsnæringen kan også være relevant for tivoliaktører. Ordningen skal gi tilgang til likviditet for selskaper i event- og reiselivsnæringene med et omsetningsfall grunnet pandemisituasjonen, slik at de kan gjennomføre fremtidige omstillingsprosjekter for å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i event- og reiselivsmarkedet. I 2020 ble det gjennomført to utlysninger på til sammen 550 mill. kroner. Stortinget har på bakgrunn av forslag fra regjeringen bevilget ytterligere 1 mrd. kroner til ordningen, som forvaltes av Innovasjon Norge.
Smittesituasjonen er fremdeles uoversiktlig. Vi vil ha økonomiske tiltak så lenge pandemien gjør det nødvendig, men det er viktig at tiltakene tilpasses smittesituasjonen. Jeg vil oppfordre Thomas Tivoli og andre aktører til å fortsette å benytte seg av ordningene som er etablert. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at det er forvalterne av ordningene som fatter vedtak om støtte.