Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1494 (2020-2021)
Innlevert: 04.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Svart på: 10.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Er regjeringens vaksineavtale med EU til hinder for at Norge kan anskaffe ytterligere vaksiner utenom avtalen, eller vil regjeringen ta grep for å sikre Norge tilgang til flere vaksinedoser, eksempelvis ved å følge opp Danmarks initiativ med etablering av vaksinefabrikker?

Grunngiving

På TV2 tirsdag 2. mars, uttalte helse- og omsorgsministeren følgende om muligheten for en vaksineanskaffelse utenom EU-samarbeidet: «Dette vil jo bare sette de vaksinene som vi har faktisk mulighet til å få i spill». Ber derfor om at statsråden i sitt svar avklarer om vaksinesamarbeidet med EU faktisk begrenser Norges mulighet til å skaffe vaksiner utenfor avtalen. Samtidig som Norges regjering advarer mot å gå utenom EU-systemet, ser vi at eksempelvis Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, undersøker muligheten for å etablere vaksinefabrikker som kan sikre produksjon av andregenerasjons-vaksiner mot koronavirus.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Norge ønsker, som alle andre land, å få vaksinert befolkningen raskest mulig. Gjennom samarbeidet med EU har vi kommet raskere i gang med vaksineringen enn vi håpet på. Alle vaksinedosene som settes i Norge har vi fått av et annet land i EU. Ved å la Norge delta i EU-landenes vaksinesamarbeid har medlemslandene fått et land ekstra å dele dosene på.
Vaksinedosene vi får er i all hovedsak produsert i EU. Det vil være uklokt av Norge å gå bak ryggen til de andre landene i Europa for å forsøke å skaffe oss flere vaksiner på egenhånd når EU-landene på denne måten viser oss solidaritet. Enkelte EU-land avstår fra å kjøpe full kvote fra noen av de tilgjengelige kontraktene. Den samlede andelen vaksiner vi får tildelt er derfor høyere enn vår befolkningsjusterte andel. Avtalene gjør at vi kan kjøpe vaksiner på likeverdige vilkår som de som er fremforhandlet av EU.
I avtalen Europakommisjonen og EUs medlemsland inngikk om felles vaksineanskaffelser forpliktet medlemslandene seg til ikke å inngå avtaler direkte med de samme leverandørene. En forutsetning for Norges tilknytning til EUs vaksineavtaler er at Norge har tilsvarende plikter og rettigheter som EUs medlemsland.
Det er ikke slik at land nå sitter på vaksiner som de ikke trenger selv, og som Norge kan kjøpe. Vaksinedoser som eventuelt er til salgs nå vil ikke bli produsert før Norge med all sannsynlighet er ferdig med å vaksinere den voksne befolkningen. Vi har sagt ja til alle utvidelsene av vaksineavtalene fra industrien som har vært mulige og tilgjengelige. Det betyr at vi allerede har inngått avtaler som innebærer at vi kan vaksinere den voksne befolkningen tre ganger.
At EU samlet har investert i vaksineproduksjon har sørget for en enorm oppskalering av produksjonskapasiteten for koronavirusvaksiner. Det hadde vi ikke fått til om ikke flere land samarbeidet. Jeg deler representanten Moflags entusiasme for etablering av vaksineproduksjon. Derfor inngikk Norge i 2020, som del av EU-samarbeidet, forhåndsavtaler som sikret store investeringer i europeisk vaksineproduksjon. Disse investeringene gir oss nå i tiden framover tilgang til store mengder koronavirusvaksiner. Vi har også, sammen med EU, inngått avtaler som kan gi oss tilgang på vaksiner tilpasset nye virusvarianter, og besluttet å investere ytterligere 200 millioner kroner i vaksinekoalisjonen CEPI for utvikling av andre generasjons koronavirusvaksiner.