Skriftleg spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1299 (2020-2021)
Innlevert: 14.02.2021
Sendt: 15.02.2021
Svart på: 23.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Vil helseministeren instruere helseforetakene om å innføre et smittetestregime etter dansk modell, for å sikre at partner får være med på føde og barsel?

Grunngiving

I sitt svar på spørsmål 15:1053 skriver helseministeren følgende:

«Når det gjelder testing ved fødeavdelingene og eventuell bruk av antigen-hurtigtester, gjorde Helsedirektoratet sammen med andre aktører en validering av antigen-hurtigtester høsten 2020. Anbefalinger om bruk av antigen-hurtigtester og andre covid-19 tester ligger på FHI sine nettsider. Anbefalingene omfatter ikke generell testing av fødende og evt. ledsager. En eventuell testing på fødeavdelingene må besluttes av det enkelte helseforetak i henhold til de gjeldende testkriterier.»

Siden den gang har det blitt et stadig større engasjement for å sikre at fødende kvinner og deres partnere kan få være sammen under større deler av både fødselen og barseloppholdet på sykehuset. Nærmere 39 000 har skrevet under på oppropet “La partner bli med på fødsel og barsel“.
En kartlegging gjort av Jordmorforbundet viser at det ikke nødvendigvis er samsvar mellom lokalt smittetrykk og hvor strengt smittevernet praktiseres ved de ulike fødeavdelingene. Jordmorforbundet har sammen med flere andre tatt til orde for at det må innføres et hurtigtestregime.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Retningslinjene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er tydelige på at det så langt det er mulig skal legges til rette for at partner eller annen nær pårørende skal være til stede ved fødsel og på barselavdeling.
I dag må den fødende og eventuell ledsager svare muntlig på et spørreskjema ved ankomst fødeavdelingen for at man skal forsikre seg om at de er friske og ikke har vært utsatt for smitte. Adkomsttesting med antigen-hurtigtest eller annen covid test brukes ikke rutinemessig, men brukes hvis det er mistanke om smitte.
Helsedirektoratet har nå fått i oppdrag å undersøke om systematisk hurtigtesting kan gjøre det enklere å la partner delta under fødsel, og gi råd om hvilke smitteverntiltak som må være på plass for at partner kan være til stede under hele forløpet. Helsedirektoratet skal også vurdere prioritering av vaksinering av personalet på fødeavdelingene hvis det er lokale forhold som gjør dette tilbudet ekstra sårbart for smitte.