Skriftleg spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1153 (2020-2021)
Innlevert: 01.02.2021
Sendt: 02.02.2021
Svart på: 08.02.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Troms og Finnmark idrettskrets har tatt til ordet for at det bør foreslås en trafikklysordning for idretten slik som det er for skoleverket.
Er dette en løsning statsråden, og regjeringen vil vurdere?

Grunngiving

Idretten har i likhet med hele vårt samfunn vært gjennom tøffe tider med store endringer i nedstenging og gjenåpning i flere omganger i pandemien, og med stadig vekk endring i regler som har vært krevende å forholde seg til for de frivillige ledere og trenere. La meg understreke at smitteverntiltak er noe som er viktig støtte opp om for å bekjempe pandemien.
Idrettslagene har på en forbilledlig måte vært lojale overfor de til enhver tid gjeldene regler og tilrettelagt for godt smittevern i sin aktivitet.
Etter de siste nedstenginger av idretten etter nyttår oppleves det som svært urettmessig og lite forståelig at idretten i hele landet fortsatt skal ha strenge restriksjoner for både treningsaktivitet og arrangement. Idrettens nasjonale restriksjoner er ikke i samsvar med andre aktiviteter og tillatelser i samfunnet. Skjevheten er særlig stor i områder med lavt smittetrykk.
I enkelte deler av landet er det gjort tilpasninger for at treningssentrene fortsatt kan holde åpen, og også drive med organisert gruppetrening innendørs.
Idrettsarrangement som drives utendørs med god avstand og smittevernregler har svært liten fare for smittespredning ifølge helsemyndigheter. Disse har fått stopp i sin aktivitet. Jeg har den siste tiden hatt kontakt med idrettslag i Troms og Finnmark som opplever en stor frustrasjon, og de frykter at flere vil falle fra. I et større samfunnsmessig perspektiv er dette kan dette være alvorlig, særlig for både barn, unge og voksnes fysiske og mentale helse.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Først og fremst vil jeg uttrykke at jeg deler representantens bekymring over hvilke konsekvenser alle smitteverntiltakene og nedstengningene har og vil ha for idretten. Jeg kan forsikre om at jeg er svært opptatt av at idretten skal kunne åpne opp for aktivitet og heldigvis kan barn- og unge nå drive aktivitet nesten som normalt innenfor sine idrettslag. Nettopp fordi vi vet hvor viktig idretten er for barn og unge – og spesielt for sårbare grupper - har vår fremste prioritet vært å sørge for at disse gruppene bærer den laveste tiltaksbyrden og i størst mulig grad kan delta i sine aktiviteter og på sine møteplasser.
Vi har løpende dialog med både helsemyndighetene og idretten om disse problemstillingene. Jeg er kjent med at Norges idrettsforbund jobber med et forslag til trafikklysmodell for idretten. Trafikklysmodellen lå til grunn for smittevernveilederen for idretten da denne ble utviklet, men helsemyndighetene gikk vekk fra denne løsningen høsten 2020. Det ble vurdert som for komplisert å ha trafikklysmodellene innenfor ulike sektorer. F.eks. kunne det være gult nivå på skole, men rødt for idrettslaget. Idrettslagene favner, som kjent, ofte over flere skoler og kommuner og det ble utfordrende å ha oversikt.
Når det gjelder breddeidrett for voksne er målet at vi skal kunne komme i gang så snart det er smittevernmessig forsvarlig. Per i dag vurderer imidlertid helsemyndighetene per risikoen for ytterligere forverring av smittesituasjonen som for høy til at vi foreløpig kan åpne for breddeidrett for voksne.
La meg til slutt forsikre representanten om at jeg følger denne situasjonen svært tett og er opptatt av å fine gode løsninger. Regjeringen støtter også opp om idretten økonomisk slik at lag og foreninger står best mulig til å gjenoppta sin aktivitet når det kan gis klarsignal til det.