Skriftleg spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:540 (2020-2021)
Innlevert: 23.11.2020
Sendt: 23.11.2020
Svart på: 30.11.2020 av næringsminister Iselin Nybø

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): Vil regjeringen fremme forslag om en særskilt støtteordning til nyoppstartede reiselivsbedrifter som er åpenbart levedyktige, men som mangler historiske tall for drift – og derfor er ekskludert fra å få ta del i de krisetiltak som staten har kommet med i forbindelse med koronaepidemien?

Grunngiving

Øyna Kulturlandskapshotell er et nyåpnet hotell i Inderøy kommune i Trøndelag, bygd av lokale investorer/eiere og åpnet i 2020. «Koronamånedene» i 2020 har gitt et stort tilbakeslag for reiselivsnæringa, og dette merkes også for denne hotellbedriften. Etter fem svært gode måneder med høyt belegg (snitt på 80 %), er hotellet nå i november og desember nede på et belegg mellom 20 og 30 %. Øyna Kulturlandskapshotell har nå permittert 12 av 15 ansatte. Prospektene framover er også mørke. Etter nyttår er belegget nede på 2 % frem til april.
Hotellet har fordi det er nystartet ikke historiske tall å vise til som grunnlag for en søknad. Derfor får hotellet heller ikke støtte fra staten i den krevende situasjonen som nå pågår.
Dette framstår som svært urimelig for en bedrift som har hatt store oppstartskostnader og som har vært i virksomhet i for kort tid til å bygge opp noen egenkapital av betydning.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Regjeringen har gjort mye for å støtte opp under næringslivets evne til å håndtere den krevende situasjonen landet vårt nå er i. Blant annet er det gjort grep for å avhjelpe den krevende likviditetssituasjonen i næringslivet, med støtteordninger, låneordninger samt reduserte skatter og avgifter. En rekke regelendringer skal også gjøre hverdagen enklere for bedriftene. I tillegg er arbeidstakere sikret inntektskompensasjon. Mange av regjeringens tiltak gjelder fremdeles og letter situasjonen for mange. Regjeringen har også gjort endringer som gir bankene stor handlefrihet til å gi lån.
Flere unge virksomheter har under krisen jobbet med å bygge langsiktig kompetanse og satset på forskning og innovasjon. I begynnelsen av november hadde 1330 virksomheter fått støtte fra Innovasjon Norge, 216 hadde fått innvilget støtte til prosjekter gjennom Skattefunn og 180 hadde fått innvilget støtte til prosjekter i Forskningsrådet. Til sammen har disse virksomhetene fått innvilget over 1 mrd. kroner i lån og over 1,6 mrd. kroner i tilskudd. Prosjektene som har fått støtte, fordeler seg over hele landet og i en rekke ulike næringer. Unge virksomheter i reiselivsnæringen har fått godkjent søknader for til sammen 41 mill. kroner i tilskudd og 13 mill. kroner i lån hos Forskningsrådet, Skattefunn og Innovasjon Norge.
Regjeringen har i høst arbeidet med en ny kompensasjonsordning. Den nye ordningen bygger på den forrige ordningen. I utviklingen har vi tatt med oss lærdommene og erfaringene fra den forrige ordningen. Nå arbeider vi med å få på plass en robust og digitalisert løsning. Som følge av erfaringene fra den forrige ordningen behandles oppstartsselskaper mer på linje med andre bedrifter i den nye ordningen. De som ikke hadde omsetning i 2019, kan søke basert på omsetningen fra januar og februar i 2020. Virksomheter etablert etter 1. mars er imidlertid ikke inkludert i ordningen. Regjeringen har også foreslått at oppstartsselskaper skal få mulighet til å søke støtte under runde II av Omstillingsordningen (støtte til bedriftsutvikling i reiselivsnæringen), jf. omtale i Prop. 142 S.