Skriftleg spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:349 (2020-2021)
Innlevert: 04.11.2020
Sendt: 04.11.2020
Svart på: 13.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Mener Helseministeren at hørselhelsen hos befolkningen i nærheten av vindkraftparker med støyverdier som går ut over hørsel er godt nok ivaretatt og hvorfor er ikke hørsel helsen en del av gjennomgangen Regjeringen har gjort ifm. gamle gitte konsesjoner nå som kunnskapen om hørseltap er kjent?

Grunngiving

Jeg tillater meg å spørre Helseministeren med ansvar for befolkningens hørselshelse hva han synes om at NVE godkjenner at utbyggere av vindkraftparker på land utbetaler kontantbeløp til grunneiere i nærheten av vindkraftparker for støydempende tiltak. NVE godkjenner altså at det blir opptil dagens grunneiere av hytter og hus å gjøre de tiltak de personlig synes er nødvendig. Kommuner som er støymyndighet står maktesløses og ser på at NVE gjør dette på tross av at støynivå er over godkjente verdier ift. de som bor eller ferier i nærhet av parkene. Resultatet av for høye støyverdier kjenner vi godt fra Danmark. Befolkning i nærhet av parker får hørselskader. Jeg er kjent med at godkjent vindkraftpark i Tysvær, Rogaland vil få støyverdi over det som er offentlig godkjent og at det nå betales ut pengesummer for at boligeiere og hytteeiere skal få kompensert for dette.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ved etablering av vindkraftanlegg vurderes også faktorer som støy og andre mulige helsekonsekvenser før eventuelle konsesjoner gis. Jeg er kjent med at det er tilfeller der konsesjonsinnehaveren har inngått avtaler med naboer som berøres av etableringen, men det må presiseres at den enkelte ikke er forpliktet til å inngå noen avtaler om å tåle støynivå som er over de fastsatte grenseverdiene.
Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (T-1442) legger til rette for en langsiktig arealdisponering som forebygger støyplage og andre støyproblemer. Retningslinjen anbefaler grenseverdi for støy fra vindkraftverk på Lden 45 dBA for bygg med støyfølsom bruk, dette i likhet med anbefalt støygrense for vindkraftverk i WHOs retningslinjer fra 2018.
Langvarige kraftige støybelastninger over 80-85 dB, eller veldig høye kortvarige lydimpulser, kan gi permanente hørselsskader. Støy med stort innhold av høye frekvenser (lyse toner) er mest skadelig. WHO anbefaler at livslang støyeksponering over døgnet (LAeq,24t), ikke skal overstige 70 dB. Grensen er satt for å eliminere risikoen for støyskader hos eksponerte personer, og med en sikkerhetsmargin slik at grenseverdiene også tar hensyn mer utsatte personer. Støy fra vindkraftanlegg er i hovedsak på et nivå som er betraktelig lavere enn WHOs anbefalinger, og er dermed sannsynligvis uten permanente virkninger på hørselen.
Da støy fra vindkraftanlegg hovedsakelig er på lave nivåer er det få studier som har sett på eventuelle hørselskadelige effekter av støy fra vindkraftanlegg. Imidlertid foreligger det oversiktsartikler av helseeffekter av støy fra vindturbiner som viser til at det ikke foreligger noen evidens for en sammenheng mellom støy fra vindturbiner og hørselstap eller tinnitus.