Skriftleg spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:280 (2020-2021)
Innlevert: 29.10.2020
Sendt: 29.10.2020
Svart på: 11.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Med de nye smitteverntiltakene er det noen grupper som svært drastisk får redusert sin omgangskrets. Personer som bor alene og har mulighet til å ha hjemmekontor bærer en større byrde enn familier og samboere. Særlig gjelder dette for personer uten tilhørighet til en fast «boble», og som kan ha en stor omgangskrets, men få nære.
Hva vil ministeren gjøre for å ivareta denne gruppen?

Grunngiving

Det er avgjørende at så mange som mulig følger de til enhver tid gitte smitteverntiltak, og det er viktig med bred oppslutning om tiltakene. I vår så vi at barn og unge måtte ta en stor del av byrden ved lock down. Denne gangen er det særlig aleneboende som bærer byrden, i tillegg til enkelte næringer.
I møte med dette er det viktig å både anerkjenne den ekstra påkjenningen, og å legge til rette for at den ikke blir for stor.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vi vet at de nye smitteverntiltakene er en utfordring for mange grupper i befolkningen vår. Omgangskretsen blir stadig mindre for stadig flere. Personer som bor alene og som må ha hjemmekontor vil oppleve mer ensomhet. Flere kan utvikle psykiske plager dersom situasjonen varer over mange uker. De fleste av oss vet ikke helt hvordan vi vil mestre denne nye hverdagen over tid.
Men tiltakene vi iverksetter er nødvendige nettopp for å stoppe smitten slik at vi raskere kan komme tilbake til jobb og ha mer kontakt med andre i vår omgangskrets. Personer med få nære, eller som er ensomme, bærer helt riktig en større byrde enn de med mange nære og familie. Savnet etter kolleger og arbeidsrutiner kan derfor være ekstra stort.
Det er nå viktig at vi alle viser omtanke og inkluderer kolleger som kanskje ikke har så mange å være sammen med.
Det betyr at vi må se dem blant oss som trenger ekstra omtanke. Arbeidsplassen er viktig av så mange grunner: den gir oss tilhørighet, utfordringer og sosial kontakt. Den gir hverdagen innhold og mening. Hjemmekontoret kan ikke fylle disse rollene.
Derfor er det ekstra viktig at arbeidsgivere og personalansvarlige holder kontakt med sine ansatte som har hjemmekontor. Lederstøtte kan være avgjørende for mange. Det er viktig at ledere ringer sine ansatte og spør hvordan de har det, og ikke bare hva de har gjort. Det er viktig å legge til rette for regelmessig kontakt gjennom videomøter og telefon. Kontakt om arbeidsoppgaver, men også om hvordan den enkelte har det. Faste rutiner kan hjelpe mange av oss gjennom denne tiden på en bedre måte.
Vi må iverksette tiltak slik at vi ikke mister kontroll over smitten. Det betyr blant annet å ha hjemmekontor, selv om vi bor alene. Men det betyr også at hver og en av oss må bidra til å gjøre den nye hverdagen best mulig. Helsetjenesten har i utgangspunktet ikke en rolle her, men for de som trenger det er det hjelp å få dersom hverdagen blir for tung. Regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for sårbare og utsatte grupper. Regjeringen vil nå også gi Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide gode råd og anbefalinger som skal rette seg mot ulike grupper i befolkningen for å forebygge psykiske vansker og ensomhet som følger i kjølvannet tiltakene vi må sette inn. Oppdraget vil også inkludere råd til de som bor alene og/eller som har hjemmekontor.
Vi trenger hverandre når vi er bekymret for hvordan fremtiden vil bli og når vi kan komme tilbake til hverdagen vi kjenner fra før. Mens vi venter og følger de nødvendige smitteverntiltakene for å slå ned smitten, er det viktig at vi alle erkjenner at det også handler om å vise omtanke for hverandre.