Skriftleg spørsmål fra Øystein Langholm Hansen (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1890 (2019-2020)
Innlevert: 11.06.2020
Sendt: 12.06.2020
Rette vedkommende: Distrikts- og digitaliseringsministeren
Svart på: 19.06.2020 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Øystein Langholm Hansen (A)

Spørsmål

Øystein Langholm Hansen (A): Regjeringen har gitt betalingsutsettelser for innkjøpte frekvenser og løpende frekvensavgifter i mobilnettet til et enkeltstående selskap. Er lignende ordninger blitt tilbudt andre aktører som konkurrerer i det samme markedet?

Grunngiving

Et mobilselskap er nylig innvilget statsstøtte som styrker selskapets likviditet med 550 millioner kroner i form av betalingsutsettelser på kjøp av frekvenser samt frekvensavgifter frem til 2025. I praksis dreier det seg om rentefritt lån fra staten, hvor rentefordelen skal gå inn i investeringer i eget nett. Kommunal- og moderniseringsdepartementet begrunner støtten med koronasituasjonen. ESA har tidligere godkjent en rekke norske støtteordninger knyttet til de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet, men det er første gang regjeringen gir statsstøtte på denne måten.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Regjeringen og Stortinget har et klart mål om å få etablert tre fullverdige mobilnett i Norge og oppnå bærekraftig konkurranse i mobilmarkedet. Ice bygger nå Norges tredje mobilnett. Dette er samfunnskritisk digital infrastruktur som er viktigere enn noensinne. Telenor og Telia er veletablerte i markedet, og har allerede god nasjonal dekning. De er ikke i samme situasjon som Ice, som fremdeles bygger ut sitt mobilnett for å oppnå landsdekning, og som må ha avtale om nasjonal gjesting med en av de ander tilbyderne for å ha et fullverdig tilbud. Dette gjør at Ice har andre finansielle og operasjonelle utfordringer enn Telenor og Telia. Ice har fått vesentlig dårligere tilgang til finansiering på grunn av Covid-19-krisens innflytelse på kapitalmarkedene. Formålet med statsstøtten er å bidra til å legge til rette for utbygging av det tredje mobilnettet. Det er følgelig ikke legitimt å gi tilsvarende betalingsutsettelse til Telenor og Telia, som allerede har landsdekkende mobilnett.
Det ble gitt betalingsutsettelser til alle tre infrastruktureiere ved tildelingen av frekvenser i 2019 i båndene omkring 700 MHz og 2,1 GHz. Da fikk auksjonsvinnerne anledning til å velge å utsette betalingen av 90 prosent av auksjonsprovenyet til 1. november 2021, mot å påta seg utbyggingsforpliktelser. Telenor, Telia og Ice benyttet seg av denne muligheten. I tillegg fikk selskapene anledning til å utsette innbetaling av 90 prosent av de årlige frekvensavgiftene i inntil 24 måneder, forutsatt at frekvensene utelukkende benyttes til pilotprosjekter, og mot at selskapene betaler renter til staten. Det er kun Ice som har valgt å benytte seg av denne muligheten til betalingsutsettelse.