Skriftleg spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1832 (2019-2020)
Innlevert: 04.06.2020
Sendt: 08.06.2020
Svart på: 18.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Massetesting er viktig for smittesporing, derfor er massetesting viktig for å ha kontroll på pandemien. Det er enda viktigere når landet åpner opp.
Hvor mange personer blir testet i Norge per uke, hva har regjeringen som målsetting, og når skal alt være på plass?

Grunngiving

Jeg viser til artikkelen «Utsetter mål om massetesting» i Dagens Medisin 18. mai:
Helsedirektoratet ga 24. april kommunene beskjed fra om at det nasjonale målet for testing for SARS- Cov-2 var satt til testing av 300.000 personer ukentlig. Kommunene fikk i oppdrag å teste fem prosent av innbyggerne ukentlig.
To uker senere er regjeringens ambisjon lagt til side, skriver Aftenposten. Det fremgår av et brev sendt 7. mai, hvor kommunene i stedet fått beskjed om å teste 1,5 prosent av befolkningen, tilsvarende 100.000 i uken.
Til Adresseavisen sa helseministeren:

- Bedre testing viktig for å lette på tiltak
- Testing, bedre sporing og rask isolering av smitte er svært viktig i neste fase før vi kan åpne samfunnet mer opp

Jeg viser til land som har drevet massetesting og smittesporing, som har god kontroll i dag og kan konsentrere seg om mindre lokale utbrudd.
Regjeringen lovte massetesting i overgangen til mai måned, men har utsatt dette. Jeg er bekymret for at målet vil bli glemt og at Norge ikke får kontroll når vi nå åpner opp samfunnet igjen før en vaksine er på plass.
Hvis det er mulig, ber jeg om få prosentene for hvor mange som blir testet per kommune og/eller fylkesvis.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: For å kunne ha kontroll over smitten er det viktig å kunne teste personer med symptomer på Covid-19, slik at smittebærere kan isoleres og nærkontakter kan spores opp og settes i karantene. Gjeldende testkriterier innebærer at alle personer med mistenkt covid-19 skal testes. Dette har vi kapasitet til.
Slik situasjonen er per dags dato har vi lite koronasmitte og også lite luftveisinfeksjoner for øvrig. Dette gjenspeiles i antallet tester som gjennomføres. Testaktiviteten skal stå i forhold til den aktuelle smittesituasjonen. Folkehelseinstituttet har beregnet at en prøvetakingskapasitet på om lag 1,5 % av befolkningen ukentlig trolig vil dekke behovet for de fleste kommuner gjennom sommeren. Dette tilsvarer en testkapasitet på ca. 100 000 tester pr. uke nasjonalt. Det er likevel viktig å sikre en fleksibilitet i organiseringen, slik at prøvetakingskapasiteten kan økes eller reduseres etter behov. Det kan blant annet være behov for noe mer testing i de deler av landet der det er flest pasienter med smitte. Helsedirektoratet har i sin kommunikasjon med kommunene også lagt vekt på at det skal finnes en beredskap for raskt å kunne nå et nivå på 5 % av kommunens befolkning ukentlig dersom behovet skulle tilsi det.
Folkehelseinstituttet har anslått at det kan oppstå behov for å kunne teste inntil 5 pst. eller om lag 300 000 av befolkningen hver uke. En slik situasjon kan oppstå dersom smitten skulle blusse opp, samtidig som vi er i en årstid med høyere innslag av andre luftveisinfeksjoner. Vi bygger derfor en beredskap for raskt å kunne teste så mange i uken dersom det skulle bli nødvendig til høsten og vinteren som kommer.
I uke 23 ble det testet 12 042 personer. En oversikt over antall og andel testede per kommune fra og med uke 15 oversendes vedlagt.

Vedlegg til svar