Skriftleg spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:696 (2019-2020)
Innlevert: 14.01.2020
Sendt: 15.01.2020
Svart på: 21.01.2020 av helseminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hva gjør Norge alene og/eller i samarbeid med andre land, for å finne og lage nye antibiotika?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Takk til representanten Wilkinson for hans engasjement for arbeidet med å sikre befolkningen tilgang til virksomme antibiotika.
Som angitt i Granavolden-plattformen vil regjeringen at Norge skal være en global pådriver for koordinert arbeid mot antibiotikaresistens. Norges innsats i arbeidet med å utvikle nye antibiotika er i stor grad knyttet til globale initiativ og gjennomføres hovedsakelig i samarbeid med andre land. Norge finansierer blant annet forskning og utvikling knyttet til antibiotika og antimikrobiell resistens gjennom deltakelse i forskningssamarbeidet Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR).
Norge deltar også som medlem i G20-initiativet The Global AMR R&D Hub som har som formål å bedre koordineringen av den globale forskningsinnsatsen på antimikrobiell resistens.
Norge, ved Folkehelseinstituttet, leder sammen med Frankrike en arbeidspakke om forskning og utvikling i en EU Joint Action om antimikrobiell resistens for å kartlegge muligheter for innføring av nye insentiver for antibiotikautvikling. Instituttet viderefører dette arbeidet også i koordinering med The Global AMR R&D Hub. Instituttet har i tillegg arbeidet med å utvikle slike insentivordninger gjennom det EU-finansierte forskningsprosjektet DRIVE-AB.
Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) publiserte i 2018 en kartlegging av norsk forskning på antimikrobiell resistens på oppdrag fra Forskningsrådet og Helse- og omsorgsdepartementet. Kartleggingen viste at norske forskningsmiljøer i 2017 totalt brukte 537 millioner kroner på forskning og utvikling innen antimikrobiell resistens. Kartleggingen viste også at det største forskningsområdet i Norge innenfor antimikrobiell resistens var behandling, herunder utvikling av nye antibiotika og antimikrobielle midler, som utgjorde om lag 180 millioner kroner i 2017.
Jeg kan forsikre representanten Wilkinson om at jeg tar arbeidet med å sikre befolkningen tilgang på virksomme antibiotika på største alvor. Vi har derfor startet opp arbeidet med en tverrsektoriell nasjonal strategi mot antibiotikaresistens for perioden etter 2020.