Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:444 (2019-2020)
Innlevert: 29.11.2019
Sendt: 02.12.2019
Svart på: 09.12.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Kriminalomsorgen er lovpålagt til å tilby innsatte gjenopprettende prosess, for eksempel gjennom konfliktrådet.
Hvordan forsikrer Kriminalomsorgsdirektoratet seg om at det gis det lovpålagte tilbud om gjenopprettende prosess til alle innsatte, hvor mange har fått tilbudet i år, og hvor mange prosesser er startet?

Grunngiving

Straffegjennomføringsloven § 2 Formål, andre ledd lyder:

"Det skal gis tilbud om gjenopprettende prosess under straffegjennomføringen"

Kriminalomsorgen er altså lovpålagt til å tilby gjenopprettende- eller forsoningsprosess til straffedømte gjennom konfliktrådet. Likevel får vi rapporter om at dette ikke har blitt tilbudt enkelte selv om Kriminalomsorgen er lovpålagt til å gjøre dette. Kravet om tilbud av gjenopprettende prosess ble innført i 2014, og er dessverre ikke særlig kjent blant innsatte.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Det er konfliktrådene som har ansvar for å gjennomføre tilbudet om gjenopprettende prosess i kriminalomsorgen. Kriminalomsorgen skal imidlertid sørge for informasjon om, og tilrettelegging av, tilbudet. Det er inngått flere avtaler mellom kriminalomsorgens enheter og lokale konfliktrådskontor, og jeg har fått opplyst at det er et godt samarbeid mellom kriminalomsorgen og konfliktrådene.
Det er innenfor dagens IKT-systemer ikke mulig å ta ut nøyaktig statistikk over hvor mange innsatte som får tilbud om gjenopprettende prosesser. De opplysningene som framkommer i dagens system må derfor leses som et minimumstall. Statistikken for konfliktrådene i perioden 1. januar 2019 til 2. desember 2019 viser minst 131 henvendelser fra innsatte via kriminalomsorgen. Av disse henvendelsene er det pr. 2. desember 2019 gjennomført 12 møter mellom fornærmet og innsatt, mens det i 19 saker jobbes med å innhente samtykke.
Det understrekes at konfliktrådene alltid foretar en egnethetsvurdering i slike saker. I en gjenopprettende prosess skal behovene både til gjerningsperson og fornærmede ivaretas. I noen saker vurderer konfliktrådet at saken ikke er egnet. I 56 av de 131 sakene har fornærmede uttrykt at man ikke ønsker å møte den innsatte, og i andre saker har det ikke vært mulig å komme i kontakt med de fornærmede.
Konfliktrådet og kriminalomsorgen samarbeider om å utvikle dette tilbudet, slik at flere som kan ha nytte av det får tilbudet.