Marit Knutsdatter Strand (Sp): At importen øker, samtidig som man er fullt klar over at selvforsyningsgraden i Norge reduseres er bekymringsverdig.
Hvilke tiltak ser statsråden for seg å iverksette om en naturkatastrofe, krig eller en annen form for hendelse oppstår, og vi av disse årsaker blir nødt til å ta utgangspunkt i en for lav selvforsyningsgrad, der import ikke vil være mulig?
Grunngiving
Samtidig som matjord blir tatt ut av drift i rekordfart, synker andelen dyrka mark per innbygger, og historisk lav. Det siste drøye tiåret er arealet av åpen åker på redusert med om lag 250 000 daa bare på Østlandet. Dette inkluderer også matjord som omdisponeres til bolig- og næringsformål.
På samme tid, blir det kutta produksjonen av 100 millioner liter melk. Dette tilsvarer produksjonen fra flere hundre gårder i landet. Samtidig økte importen av meieriprodukter ifra 2017 til 2018 med 2500 tonn.
Regjeringen skriver på sine nettsider at ut ifra et beredskapshensyn bør et samfunn produsere så mye som mulig av maten innbyggerne i landet trenger selv.
Viser til rapporten fra 2015 utarbeidet av NILF "Risiko- og sårbarhetsanalyse for norsk matkornforsyning".