Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:164 (2019-2020)
Innlevert: 25.10.2019
Sendt: 25.10.2019
Svart på: 01.11.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): 19. desember 2018 la en arbeidsgruppe fram sine tilrådinger etter sin gjennomgang av tilskuddsordninger for studentboliger. Kunnskapsdepartementet hadde forslagene på høring fram til 12. april 2019.
Hva slags oppfølging er det tenkt fra regjeringa om forslag til tiltak, og når kommer det en konklusjon for dette?

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Regjeringen har utlyst tilsagn til rekordmange studentboliger de siste årene for å sikre en trygg og rimelig bolig til en stadig større andel av studentmassen. Studentsamskipnadene har ikke klart å øke sin byggevirksomhet i tilsvarende grad. Søknadene om tilskudd har holdt seg under det som er lagt til grunn i statsbudsjettet, til tross for at både kostnadsrammene og tilskuddssatsene har økt.
Kunnskapsdepartementet nedsatte i 2018 en ekstern arbeidsgruppe som skulle gjennomgå tilskuddsordningen for studentboliger. I mandatet ble arbeidsgruppen bedt om å finne frem til hvordan man kan sikre fortgang i byggingen av studentboliger samt en helhetlig og fremtidsrettet tilskuddsordning for studentboliger.
Arbeidsgruppen leverte sin rapport til Kunnskapsdepartementet 19. desember 2018. Rapporten har vært på høring frem til 12. april 2019 og er nå til intern oppfølging i departementet.
Ett av forslagene i rapporten var å innføre en årlig indeksregulering av kostnadsrammen og tilskuddssatsene. Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett for 2018 å øke kostnadsrammene og satsene, og Stortinget sluttet seg til forslaget. Videre ble det i statsbudsjettet for 2019 vedtatt å prisjustere satsene årlig for å unngå økt sprik mellom byggekostnader og kostnadsrammer. Regjeringen foreslår i tråd med dette også i 2020 å prisjustere både kostnadsrammene og tilskuddssatsene med 3,2 pst. fra 2019 til 2020. Jeg mener derfor at dette forslaget er ivaretatt.
Flere av forslagene i rapporten krever nærmere utredning før departementet kan ta endelig stilling til dem, og noen av tiltakene ligger utenfor Kunnskapsdepartementets ansvarsområde, blant annet fritak for eiendomsskatt, unntak for lokale rekkefølgekrav, saksbehandling hos planmyndighetene o.l.
Departementet har merket seg at det gjennomgående for alle høringsinnspillene er problemer tilknyttet tomtekostnader, tak for byggekostnader i pressområder, reguleringsproblematikk og oppgradering av eksisterende boligmasse som er de mest kritiske punktene for fremtidens studentboligbygging.
Jeg tar med meg innspillene fra høringsrunden og vil vurdere endringer i tilskuddsordningen fram mot statsbudsjettet for 2021.