Skriftleg spørsmål fra Sheida Sangtarash (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:161 (2019-2020)
Innlevert: 25.10.2019
Sendt: 25.10.2019
Svart på: 31.10.2019 av helseminister Bent Høie

Sheida Sangtarash (SV)

Spørsmål

Sheida Sangtarash (SV): Ser helseministeren behovet for at det skal utarbeides en NOU som ser på helheten i fødetilbudet slik det fremkommer i forslag 2. i Dokument 8:148 S fremmet av SV, eller er hans mål med den nedsatte arbeidsgruppen å kun se på noen utvalgte problemstillinger i fødsels- og barselomsorgen?

Grunngiving

I Dokument 8:148 S har SV fremmet forslag om en helhetlig og god fødselsomsorg i hele landet, der forslag 2 går ut på nedsettelse av et utvalg som skal utarbeide en NOU som ser på helheten i fødetilbudet og på hvordan man best kan sikre en kvalitativ og sikker svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. Med dette ønsker SV at utredningen særlig tar for seg nærhet til fødetilbud, kvalitet og bemanning på fødeavdelingen og oppfølging før og etter fødsel, finansieringssystemet for jordmødre og overgangene mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten.
I etterkant av dette forslaget har helseministeren satt sammen en arbeidsgruppe som ledes av direktoratet, og består blant andre av jordmorforeningene og alle helseregionene. Ifølge helseministeren skal de se på bemanningssituasjonen, seleksjonskriteriene og finansieringssystemet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vi har en god fødselsomsorg i Norge. Det må vi ta vare på og forbedre. I Dokument 8:148 S (2018–2019) har SV fremmet en rekke forslag om en helhetlig og god fødselsomsorg i hele landet. Jeg mener forslagene i representantforslaget allerede er ivaretatt gjennom Meld. St. 11 (2015–2016) Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-2019), samhandlingsavtaler mellom regionale helseforetak og kommuner, gjennom veiledere og nasjonale faglige retningslinjer utviklet av Helsedirektoratet og gjennom nye oppdrag på området, både til de regionale helseforetakene og til Helsedirektoratet. Jeg har redegjort nærmere for dette i min uttalelse til representantforslaget, som ble oversendt til helse- og omsorgskomiteen 14. august 2019.
Jeg har i tillegg gitt Helsedirektoratet i oppdrag å nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå sammensetningen av og kompleksiteten i dagens fødepopulasjon, og hvilke konsekvenser dette kan ha for kompetansebehov og bemanning på kvinneklinikkene. Arbeidsgruppen skal også vurdere om det er behov for endringer i seleksjonskriteriene for fødsler slik disse er nedfelt i veilederen "Et trygt fødetilbud". Målet for gjennomgangen skal være å sikre kvalitet og pasientsikkerhet i fødselsomsorgen. Arbeidsgruppen skal også vurdere om dagens finansiering av fødselsomsorgen er treffsikker med hensyn til kompleksitet og kostnadsnivå. Oppdraget må sees i sammenheng med oppdraget til de regionale helseforetakene om å kartlegge følgetjenesten for gravide, og med det kommende kravet i oppdragsdokumentet for 2020 om å få på plass følgetjenesten i samarbeid med kommunene.
Jeg mener som nevnt at intensjonene i Dokument 8:148 S (2018–2019) om å sikre en helhetlig og god fødselsomsorg allerede er ivaretatt, og at en egen offentlig utredning (NOU) ikke vil tilføre noe nytt. En NOU vil dessuten ta tid.
Det å nedsette ett offentlig utvalg til å utarbeide en NOU, med nødvendig arbeidstid og høring, vil minimum ta omlag 2 år. Så vil det ofte ende opp i et arbeid med egen Stortingsmelding i etterkant av dette. Det tar også omlag 1-2 år før den er ferdig til behandling. Så skal tiltakene fases inn etter det. Det betyr at de fødende og ansatte i helsetjenesten først vil merke resultatene av dette arbeidet tidligst i 2024.
Jeg mener vi kan sette i verk tiltak raskere for å forbedre fødselsomsorgen. Det er bakgrunnen for at Helsedirektoratet har fått frist allerede 1. mars 2020 på oppdraget å belyse hva endringer i kompleksitet i fødselsomsorgen betyr for bemanning og finansieringssystem.