Skriftleg spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1451 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 12.04.2019
Svart på: 25.04.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Willfred Nordlund (Sp)

Spørsmål

Willfred Nordlund (Sp): Hvilke grep er tatt for å få en reell koordinering av flytting, nedleggelse og opprettholdelse av statlige arbeidsplasser, og når får Stortinget denne oversikten?

Grunngiving

I Granavolden-plattformen har regjeringen varslet at de skal sikre helhetlig oversikt og koordinering av flytting, nedleggelse og opprettelse av statlige arbeidsplasser. Det står også at regjeringen vil sikre en fortsatt god regional fordeling av statlige kompetansearbeidsplasser ved strukturendringer.
Ifølge statsråden er dette

"uttrykk for høye ambisjoner om å se blant annet omorganiseringer mer i sammenheng, og vil bli fulgt opp i det videre arbeidet med lokalisering av statlige arbeidsplasser. Det er det enkelte departement som har ansvaret for å følge opp lokaliseringspolitikken i konkrete saker, og sikre at de høye ambisjonene blir ivaretatt."

Det er vanskelig å se sammenhengen med at det enkelte departement selv har ansvaret når regjeringsplattformen varsler at man skal ha en helhetlig oversikt og koordinering. Det forutsetter at et departement har ansvaret.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen har tatt flere grep for å få til reell koordinering, slik at vi kan få en god regional fordeling av statlige arbeidsplasser. Når det skjer endringer i mange sektorer samtidig, øker behovet for koordinering. Vi jobber med dette, både gjennom regjeringsforankring, bevisstgjøring hos departementer og underliggende etater, og ved å utarbeide et bedre kunnskapsgrunnlag for kommende beslutninger.
Som nevnt har hvert enkelt departement ansvar for å følge opp lokaliseringspolitikken i konkrete saker. Det betyr ikke at departementene ikke skal ta hensyn til regjeringens felles ambisjoner i Granavolden-plattformen. For å gjøre dette tydelig, ba jeg i mars om regjeringens tilslutning til et forslag om å konkretisere dette. Vi ble enige om at alle departementer har ansvar for å følge opp lokaliseringspolitikken på en koordinert måte. Utredninger og beslutninger om strukturendringer i statlige etater skal ta hensyn til utvikling i statlige arbeidsplasser i berørte kommuner og arbeidsmarkedsregioner, for å redusere negative, samlede virkninger i utvikling av statlige arbeidsplasser enkelte steder. Vi ble også enige om at fagdepartementene skal stille tydelige krav til underliggende etater om å utrede lokaliseringspolitiske hensyn.
Det står allerede i de gjeldende i retningslinjene for lokalisering at fagdepartementet skal avklare med KMD om utredninger om lokalisering oppfyller de kravene som er satt. Dette gjør det mulig for meg å be om at en sak legges fram for regjeringen. I noen sektorer er det nedfelt i lov at virksomheten selv kan ta beslutninger om lokalisering. I disse tilfellene bør departementet i styringsdialogen følge opp de lokaliseringspolitiske målene overfor virksomhetene. En god koordinering innebærer at beslutninger om lokalisering må fattes politisk, enten i det aktuelle departement eller i regjeringen. Dette er allerede nedfelt i dagens retningslinjer. Det er ofte behov for å utøve politisk skjønn i lokaliseringssaker, blant annet fordi det i en del saker handler om valg mellom likeverdige alternativer.
For ytterligere å understreke regjeringens felles ansvar, har jeg i eget brev bedt alle departementer om å sende KMD en oversikt over prosesser og strukturendringer som kan påvirke geografisk fordeling av statlige arbeidsplasser i tiden framover Jeg ba også om informasjon om tidsløp for prosessene, og hvilke kommuner som kan bli berørt. Jeg vil legge fram en samlet oversikt når gjennomgangen er ferdigstilt. Jeg ønsker å gjøre dette årlig. Dette er et tiltak som vil legge grunnlag for en mer koordinert, statlig lokaliseringspolitikk.
Parallelt arbeider KMD med to oversikter: én som viser den historiske utviklingen i statlige arbeidsplasser, den andre om kompetansemiljøer i regionale sentra, som kan være aktuelle lokaliseringsvalg i lys av virksomhetenes krav. Dette er et arbeid som nylig er påbegynt, og som vil kreve jevnlig oppdatering. Vi vil ha ferdig et godt grunnlag før sommeren.
Statlig lokaliseringspolitikk er et felt med stor, offentlig interesse, som jeg ønsker åpenhet og debatt om. Stortinget vil bli informert på egnet måte.