Skriftleg spørsmål fra Sheida Sangtarash (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1351 (2018-2019)
Innlevert: 28.03.2019
Sendt: 29.03.2019
Rette vedkommende: Eldre- og folkehelseministeren
Svart på: 05.04.2019 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Sheida Sangtarash (SV)

Spørsmål

Sheida Sangtarash (SV): Arbeidstilsynet har funnet omfattende brudd på lover og regler i lønns- og arbeidsvilkår i utelivsbransjen.
Vil statsråden sikre at utelivsbransjen holder loven, gjennom å forskriftsfeste at gjentatte eller alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven eller lønn under allmenngjort tarifflønn, fører til inndragelse av skjenkebevilling?

Grunngiving

Etter over 5 000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen har Arbeidstilsynet funnet brudd på arbeidsmiljøloven i 8 av 10 virksomheter.
I januar i 2018 ble minstelønna i serveringsbransjen allmenngjort. Det betyr at ansatte i barer, restauranter og andre utesteder har krav på minst 161 kroner og 87 øre i timen. I 2018 har Arbeidstilsynet undersøkt dette i 509 tilsyn og det viser seg at 3 av 10 virksomheter bryter loven.
Unge er ekstra utsatt for dårlige arbeidsvilkår. Av de 50 000 ansatte i utelivsbransjer er nesten halvparten under 25 år, og en tredjedel kommer fra andre land enn Norge. Bare 30 prosent har heltidsstilling, ifølge FAFO. Dette er sårbare grupper i arbeidslivet, som det er bred enighet om at vi ønsker at knyttes bedre til arbeidslivet. Det gjøres ved å sørge for anstendige arbeidsforhold.
Kommunene har i dag mulighet til selv å sette en rekke vilkår for skjenkebevilling. Et eksempel er Bergen kommune som har krav om å se kopi av arbeidskontrakter. Departementet kan enkelt sikre at dette gjelder i hele landet gjennom å forskriftsfeste tilsvarende krav.
Arbeidstilsynet har gjort en viktig jobb ved å avdekke omfattende lovbrudd.
Å forskriftsfeste at brudd på arbeidsmiljøloven eller lønn under allmenngjort tariff fører til inndragelse av skjenkebevillingen, vil føre til likebehandling, og at bransjen i større grad overholder loven.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Representanten spør om jeg vil forskriftsfeste at gjentatte eller alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven eller lønn under allmenngjort tarifflønn skal føre til inndragelse av skjenkebevilling.
Jeg er enig i at brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig og at utelivsbransjen fremstår å ha utfordringer knyttet til overholdelse av regelverket. Jeg mener imidlertid at det ikke er riktig å bruke alkohollovens bestemmelser om salg og skjenking for å sikre overholdelse av arbeidsmiljølovens regler.
Alkohollovens formål er å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Loven er ment å sikre ansvarlig salg og skjenking av alkoholholdig drikk. Selv om brudd på arbeidsmiljøloven er alvorlig, og ikke bør forekomme, er ikke dette forhold som ligger i kjerneområdet for alkohollovens formål. Inndragning av skjenkebevilling bør etter min mening ikke brukes som en reaksjon for forhold som ikke er omfattet av alkohollovens formål.
Jeg vil fraråde å gjøre endringer i alkoholloven/alkoholforskriftens bestemmelser som et tiltak for å motarbeide brudd på arbeidsmiljøloven. Alkoholloven bør ikke inneholde tiltak som ikke er knyttet til lovens formål, å sikre ansvarlig salg og skjenking av alkohol.